sobota, 31 sierpnia 2013

Chrupiący chleb

Przepis znaleziony na stronie www.kwestiasmaku.com. Ma on niesamowicie chrupiącą, skórkę i delikatny miąższ. Po prostu pycha. Dlatego też zdobył on uznanie całej mojej rodziny. Możliwe jest dodawanie dowolnych składników np. sera jego smak jest wyczuwalny, ale nie dominujący.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g sera albo dowolnie wybranego innego dodatku np. oliwek (ten produkt pomijamy w wersji bez dodatków)
  • 300 g chłodnej wody
  • mąka do obsypania chleba

Wykonanie:

      1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, pieprz oraz ser albo inny dodatek. Wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy wodę, ponownie mieszamy składniki łyżką. Ciasto przykrywamy talerzem bądź ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

      2. Blat kuchenny oprószamy mąką i wykładamy w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi boki ciasta składamy do środka tworząc kulę.

      3. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.

      4. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej części piekarnika a na niej przykryty naczynie żaroodporne.

      5. Wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Umieszczamy ciasto w naczyniu. Należy uważać, bo naczynie będzie bardzo gorący. Naczynie przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (gdy chleb za bardzo się rumieni kładziemy na nim kawałek folii aluminiowej).

     6. Wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.