piątek, 18 kwietnia 2014

Małe babeczki dyniowe




Może lepiej nie babeczki dyniowe tylko z dynią, bo smak dyni nie jest w nich za bardzo wyczuwalny, natomiast nadaje im niezwykłej wilgotność  oraz miękkości.  

      Składniki:
  •  3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 6 łyżek gęstego purée z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 ml oleju
  • 1 szklanka mleka


    Wykonanie:


  1. Do kubka wrzucamy drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mleka które wcześniej podgrzewamy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, sól, purée z dyni oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy aż do pojawienia się pęcherzyków, dodajemy podgrzany do 30 stopni olej. Wyrabiamy ok 15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  3.  Wyrośnięte ciasto przekładam do foremek którą wcześniej smarujemy olejem, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.  
     Smacznego :) 


 

8 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo smakowite te babeczki :) Pozdrawiam i życzę zdrowych i radosnych Świąt oraz mokrego Dyngusa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też zrobiłam takie mini ale majonezowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych, wesołych Świąt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne babeczki! Chyba mamy tą samą foremkę ze sklepu na L :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowe ? :O Cudownie, uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię dyniowe wypieki, a takie ładne babeczki muszą smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, świetne :) Jeszcze takich nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń