środa, 23 lipca 2014

Kompot z rabarbaru

Tym razem pora na coś orzeźwiającego. 
W tak upalne dni najlepiej sprawdza się kompot z rabarbaru. Przygotowany wieczorem, odstawiony do chłodzenia na całą noc, ugasi nawet największe pragnienie. 
Podawany z plastrami cytryny, kostkami lodu i różowym winem jest doskonałym drinkiem :)




    Składniki:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 l wody 
  • 8 łyżek  cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 cytryny (sok)

   Wykonanie

  1. Rabarbar myjemy, odcinamy liście które wyrzucamy, łodygi kroimy na 1 cm kawałki. Do garnka wsypujemy cukier następnie rozprowadzamy  go po dnie, podgrzewamy na średnim ogniu przez ok 5 min do momentu kiedy zacznie brązowieć 
  2. Do cukru wrzucamy pokrojony rabarbar. Smażymy przez ok 5 min, aż rabarbar puści sok. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy przez 5 min, aż rabarbar zmięknie albo całkowicie się rozpadnie. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Odstawiamy na kilka minut, następnie przecedzamy przez sitko do dzbanka.
  3. Zostawiamy do wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. W razie potrzeby można go dosłodzić bądź rozcieńczyć z wodą mineralną.
Smacznego :)



22 komentarze:

  1. Uwielbiam ten kompot ale sama jeszcze go nie robiłam :)
    Pięknie się prezentuje !
    Kochana czy rabarbar jest jeszcze dostępny ;> ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeszcze jest ale chyba to już końcówka :(

      Usuń
  2. Poproszę szklaneczkę :)) fajną masz dechę jako tło fotek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, kompot rabarbarowy jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kompot rabarbarowy, więc porywam porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam rabarbar w ogródku, muszę zrobić Twój kompocik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Najbardziej przemawia do mnie ta wersja z różowym winem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ulubiony:) domowy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię i staram się robić, jak najczęściej :-)

    OdpowiedzUsuń