niedziela, 14 grudnia 2014

rolada z boczku

Soczyste, miękkie mięso z ciekawym nadzieniem.  Co tu dużo pisać, jest pyszny i już. Tak upieczony boczek doskonale smakuje na ciepło jak  również na zimno. 



      Składniki:

  • 1 kg boczku na roladę
  • 5 filecików anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 8 ząbków czosnku 
  • łyżka oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 l wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • 20 suszonych listków szałwii
     Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Posiekane anchois, odsączone kapary oraz obrane ząbki czosnku wkładamy na patelnię z wcześniej rozgrzanym olejem i smażymy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeszcze gorące wszystko rozgniatamy na papkę
  2. Smarujemy nią rozwinięty boczek, ale tylko z jednej strony, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch rozkruszamy listki szałwii.
  3. Zwijamy, bardzo ciasno związujemy sznurkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na maśle.
  4. Przekładamy do brytfanki podlewamy winem, wstawiamy do piekarnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy  piekarnik, ale rolady nie wyciągamy czekamy jeszcze ok 20 min. 

Smacznego :)













13 komentarzy:

  1. Świetna roladka :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super rolada! Ja też zajadam się właśnie roladą boczkową, ale ze śliwką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo super pomysł, kolejna będzie ze śliwką :)

      Usuń
  3. zgadzam się, bardzo lubię takie rolady. Twoja wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. a w jakiej temperaturze pieczemy ?
    ale i tak wygląda znakomicie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny pomysł i przepis tym samym

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pieczenie są o wiele smaczniejsze niż kupne dodatki do pieczywa.
    A z dodatkiem wina musiała być na prawdę bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj był :) Też jestem tego zdania że domowe smakuje o wiele lepiej :)

      Usuń
  7. Wygląda pięknie ta pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń