wtorek, 3 września 2013

Gulasz w chlebie

Gulasz  to węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. W moim wydaniu podawany w chlebku. Coś pysznego na duży apetyt :)


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 marchewki
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • 500 gram pieczarek
  • 4 małe chlebki
Wykonanie: 
  1. Mięso wołowe, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki  siekamy na plastry
  2. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę, aby zmiękła ok 5 minut
  3. Dodajemy wołowinę i smażmy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
  4. Dodajemy pieczarki, marchewkę, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe oraz zioła. Dokładnie mieszamy
  5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu mieszając  
  6. Ostrym nożem odcinamy górę chleba a łyżką wyjmujemy miąższ ze środka. Do chlebka wlewamy gulasz.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz