poniedziałek, 8 września 2014

Ogórki na ostro


Przepis idealnie nadający się dla osób lubiących pikantne smaki. Zamiast soli używam sosu sojowego, który dodaje ogórkom dodatkowego smaku. 



     Składniki:

  • 2 szklanki białego octu winnego
  • 3 szklanki wody
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 kg ogórków gruntowych

     Składniki do każdego słoika:


  • ząbek czosnku
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • 5 - 6 ziarenek pieprzu
  • 3 plasterki świeżego chili


     Wykonanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy, ocet winny, wodę i sos sojowy doprowadzamy do wrzenia. 
  2. Do słoików ciasno wkładamy ogórki i przyprawy. Zalewamy gorącym roztworem, dokładnie zakręcamy. Gotowe słoiki odwracamy do góry nogami i odstawiamy aż wystygną.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Lubię bardzo marynaty na pikantną nutę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja może nie przepadam za zbyt pikantnym jedzeniem, ale sam widok tych ogórków jest bardzo pobudzający i nawet bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo takie ogórki muszą być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój syn jest fanem papryczek chili i pewnie dałby do tych ogórków całą papryczkę....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na ogórki :-) zapisuje go sobie :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie ostre ogóraski :) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bym jadła ale rodzina pewnie niezbyt... :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem ich fanką :)


    _________________
    a u mnie?
    to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)

    OdpowiedzUsuń