Przepis idealnie nadający się dla osób lubiących pikantne smaki. Zamiast soli używam sosu sojowego, który dodaje ogórkom dodatkowego smaku.
Składniki:
- 2 szklanki białego octu winnego
- 3 szklanki wody
- 50 ml sosu sojowego
- 2 kg ogórków gruntowych
Składniki do każdego słoika:
- ząbek czosnku
- 2 plastry świeżego imbiru
- 5 - 6 ziarenek pieprzu
- 3 plasterki świeżego chili
Wykonanie:
- Zaczynamy od przygotowania zalewy, ocet winny, wodę i sos sojowy doprowadzamy do wrzenia.
- Do słoików ciasno wkładamy ogórki i przyprawy. Zalewamy gorącym roztworem, dokładnie zakręcamy. Gotowe słoiki odwracamy do góry nogami i odstawiamy aż wystygną.
Lubię bardzo marynaty na pikantną nutę:)
OdpowiedzUsuńJa może nie przepadam za zbyt pikantnym jedzeniem, ale sam widok tych ogórków jest bardzo pobudzający i nawet bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńOoo takie ogórki muszą być pycha!
OdpowiedzUsuńMój syn jest fanem papryczek chili i pewnie dałby do tych ogórków całą papryczkę....mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na ogórki :-) zapisuje go sobie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńja również pozdrawiam :)
UsuńFajnie ostre ogóraski :) pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie skomponowany słoiczek :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńja bym jadła ale rodzina pewnie niezbyt... :P
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńjestem ich fanką :)
OdpowiedzUsuń_________________
a u mnie?
to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)