poniedziałek, 5 października 2015

Faszerowane patisony





      Składniki:

  •   6 niewielkich patisonów 
  •  125 g mięsa mielonego np. karkówki 
  •  70 g wędzonego boczku 
  •  1 pomidor 
  • 1 czerwona cebula 
  •  1 ząbek czosnku 
  •  70 ml oleju 
  •  Sól 
  •  Pieprz 
  •  1 torebka ugotowanego ryżu 
  •  1 jajko
  •  50 g sera żółtego 
  •  ½ pęczka natki pietruszki 
  •  Kilka listków świeżej bazylii 
  •  1 gałązka świeżego tymianku 
  •  1 gałązka rozmarynu 
  •  kostka bulionowa


     Wykonanie:
  1. Z  patisonów odcinamy górną cześć z ogonkiem i wydrążamy. Boczek drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Obieramy cebule i czosnek drobno siekamy. 
  2. Na ok. 50 ml rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz boczek. Smażymy 5-8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. 
  3. Do miski dodajemy pomidory, ryż, jajko, ser, posikaną natkę, bazylię, listki tymianku i igiełki rozmarynu. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  4. Patisony faszerujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia , skrapiamy resztą oleju. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, 15 ml bulionu wlewamy do naczynia, pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem który nam pozostał. Zmniejszamy temperaturę do 150 C, patisony przykrywamy dekielkami i pieczemy jeszcze 20-25 minut.  
Smacznego :)































































3 komentarze: