piątek, 16 marca 2018

Kaczka w pomarańczach




Składniki:
  • 1 kaczka
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3-4 gwiazdek anyżu 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
    bądź przeciśniętego przez praskę
  • sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
  • Kaczkę i pomarańcze dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso, również w środku. Kaczka powinna być dobrze doprawiona. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kaczkę umieszczamy w rękawie do pieczenia.
  • Pomarańczę kroimy ze skórą w plastry. Jedną wkładamy do środka kaczki, a resztą okładamy ją. W kilku plastrach pomarańczy znajdujących się na zewnątrz kaczki umieszczamy gwiazdki anyżu. Następnie do worka wrzucamy rozmaryn  i zamykamy go. 
  • Kaczkę w rękawie pieczemy przez około 1 h po tym czasie rękaw przecinamy zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy następną godzinę. Po rozcięciu rękawa mięso podlewamy dość często  „sosem” z pieczenia. 
Smacznego :)

Polecam przyprawy zakupione w sklepie All4Celiac można tam kupić wyłącznie bezglutenowe produkty, certyfikowane, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz