Aromatyczny, chrupiący, ciągnący, pachnący oraz silnie uzależniający:).
Taki właśnie jest faszerowany serem, czosnkiem i masłem chlebek. 
Wystarczy, że poczujecie jego aromat. Idealny jako przekąska na imprezę, świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Proste wykonanie a satysfakcja gwarantowana.  
Składniki:
- mały bochenek chleba
 
-  ¼ kostki masła mocno schłodzonego
 
-  2-3 ząbki czosnku
 
- 150 g sera najlepiej w plasterkach ,
 
- 125 g sera mozzarella
 
-  suszona bazylia, oregano,
 
-  sól, pieprz
 
Wykonanie:
- Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki chleba
 
- W powstałe nacięcia upychamy ser pokrojony w małe kawałki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
 
- Masło kroimy nożem tak aby powstały cienkie „wiórki” które również wkładamy w miejsca nacięć. Jeśli jakaś cześć masła mi pozostaje to układamy ją na chlebku po rozpuszczeniu i tak spłynie w miejsce nacięć
 
-  całość posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem
 
-  Chleb zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.
 
Wykonanie:
- Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki chleba
 - W powstałe nacięcia upychamy ser pokrojony w małe kawałki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
 - Masło kroimy nożem tak aby powstały cienkie „wiórki” które również wkładamy w miejsca nacięć. Jeśli jakaś cześć masła mi pozostaje to układamy ją na chlebku po rozpuszczeniu i tak spłynie w miejsce nacięć
 - całość posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem
 - Chleb zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.
 


zawsze chciałam go zrobić ale jeszcze chyba się w sobie nie zebrałam :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie to wygląda.
OdpowiedzUsuńdziś zamierzam sobie przygotować taki chlebek :) p.s zainspirowały mnie Twoje zdjęcia wczoraj i dziś poleciałam po składniki :)
OdpowiedzUsuńBez wyrzutów sumienia zjadła bym pół bochenka :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń+ szczypiorek = rewelacja :)
OdpowiedzUsuńja dodam szynkę
OdpowiedzUsuń