niedziela, 8 września 2013

Chleb zapiekany z serem

Aromatyczny, chrupiący, ciągnący, pachnący oraz silnie uzależniający:).
Taki właśnie jest faszerowany serem, czosnkiem i masłem chlebek.
Wystarczy, że poczujecie jego aromat. Idealny jako przekąska na imprezę, świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Proste wykonanie a satysfakcja gwarantowana. 




Składniki:
  • mały bochenek chleba
  •  ¼ kostki masła mocno schłodzonego
  •  2-3 ząbki czosnku
  • 150 g sera najlepiej w plasterkach ,
  • 125 g sera mozzarella
  •  suszona bazylia, oregano,
  •  sól, pieprz


Wykonanie:


  1. Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki chleba
  2. W powstałe nacięcia upychamy ser pokrojony w małe kawałki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
  3. Masło kroimy nożem tak aby powstały cienkie „wiórki” które również wkładamy w miejsca nacięć. Jeśli jakaś cześć masła mi pozostaje to układamy ją na chlebku po rozpuszczeniu i tak spłynie w miejsce nacięć
  4.  całość posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem
  5.  Chleb zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.



8 komentarzy:

  1. zawsze chciałam go zrobić ale jeszcze chyba się w sobie nie zebrałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś zamierzam sobie przygotować taki chlebek :) p.s zainspirowały mnie Twoje zdjęcia wczoraj i dziś poleciałam po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez wyrzutów sumienia zjadła bym pół bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodam szynkę

    OdpowiedzUsuń