środa, 4 września 2013

Kubeczki z łososiem, szpinakiem i jajkiem

Bardzo prosta i szybka do przygotowania przystawka. 

Składniki: (dla  2 osób)
  • 25 g masła 
  • 1/3 opakowania mrożonego szpinaku 
  • 6 łyżek śmietany kremówki 30% 
  • 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki 
  • 2 jajka 
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • 1 ząbek czosnku 



Wykonanie: 


  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury - 120 stopni. 
  2. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak . Mieszając trzymać na ogniu aż szpinak rozmrozi się i płyn w większości odparuje. Dodajemy śmietankę doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz czosnkiem. 
  3. Do dwóch małych żaroodpornych foremek włożyć większość łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia oraz wiórki masła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  4. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 5-10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawać z paluchami z ciasta na pizzę bądź z pieczywem.




1 komentarz: