Składniki: (dla 2 osób)
- 25 g masła
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku
- 6 łyżek śmietany kremówki 30%
- 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury - 120 stopni.
- Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak . Mieszając trzymać na ogniu aż szpinak rozmrozi się i płyn w większości odparuje. Dodajemy śmietankę doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz czosnkiem.
- Do dwóch małych żaroodpornych foremek włożyć większość łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia oraz wiórki masła, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 5-10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawać z paluchami z ciasta na pizzę bądź z pieczywem.
W tych kubeczkach jest wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuń