poniedziałek, 28 października 2013

Śledź inaczej

Polskie jabłka to nie tylko doskonałe owoce do jedzenia na surowo czy w deserach, świetnie pasują także do mięs, drobiu, ryb albo serów. Również bardzo dobrze sprawdzają się jako baza wytrawnych przekąsek o czym przekonałam się sama :)


Składniki:


  • 6 kwaśnych jabłek 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 6 filetów śledziowych 
  • 25 dag gęstej śmietany 
  • 3 łyżki musztardy


Przygotowanie:


  1. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je w krążki o grubości 7 mm. Wszystkie kawałki przecieramy cytryną, aby nie sczerniały. Górną i dolną cześć odkładamy, środkowe wydrążamy, pozostawiając boczne ścianki o grubości ok 4 mm. Dosyć szybko składamy jabłko z powrotem, aby nie pomylić kolejności poszczególnych cząstek. 
  2.  Wycięte z jabłka kawałki drobno siekamy z cebulą i koperkiem. Filety śledziowe kroimy w małe kawałeczki, łączymy ze śmietaną i musztardą, dodajemy cebule i jabłko, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wypełniamy nimi wydrążone owoce, składając je w całość. Jabłka wkładamy do zamrażalnika na około 2 h przed podaniem











19 komentarzy:

  1. Apetyczna przekąska, może przyniesiesz taką do pracy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze zapuszkowany śledź. Nie wpadła bym na takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powiedziałabym, że w jabłku można podać śledzia :) pomysł rewelacyjny! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć kochana! Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażenie! Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, bardzo mi się podoba taka przekaska:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajny pomysł, tak jeszcze podanego śledzia nie widziałam ani nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadam czasem śledzika z jabłkiem chrzanem, tez pycha, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowe, muszę zapamietać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł. I tu mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooooo, jabłko z niespodzianką :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjnie podany śledź! Muszę zapamiętać i zaskoczyć swoich gości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jeszcze tak podanych śledzi. Świetny pomysł <3

    OdpowiedzUsuń