Składniki:
- 3 świeże figi
- 5 łyżek roztopionego masła
- 3 arkusze ciasta filo
- 8 łyżeczek serka mascarpone
- 8 cienkich plastrów prosciutto
- opakowanie ciasta filo
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 º C a masło rozpuszczamy na patelni
- Masłem smarujemy każdy arkusz ciasta filo jak również kokilki.
- Następnie arkusze ciasta układamy jeden na drugim i tniemy na 8 prostokątów. Warstwami ciasta wyklejamy kokilki
- Figi kroimy na ćwiartki
- Do każdej kokilki wkładamy łyżeczkę mascarpone, następnie zwinięte plastry prosciutto i ćwiartki figi.
- Zapiekamy ok 15 min.
w Ustce fig nie widziałam, poważnie...
OdpowiedzUsuńDobre na przekąskę.
OdpowiedzUsuńW sobotę mam małą imprezkę jak dostanę wszystkie składniki to wypróbuję.
Wczoraj miałam problem żeby w naszym miasteczku kupić makaron muszle do faszerowania:)
Bardzo udany i smaczny debiut :)
OdpowiedzUsuńJak figi idą w parze z mascarpone, to ja w to wchodzę!
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam tartaletki z gruszkami, ale koniecznie muszę spróbować tego przepisu :). Świetny blog! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :) i zapraszam :)
UsuńZjadłabym taką tartaletkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, jestem bardzo ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńZostał jakiś kawałek ?:) Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńIdealne tarteletki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na składniki
świeża figa króluje :)
OdpowiedzUsuńgdzie można kupić ciasto filo?
OdpowiedzUsuńJa kupowałam w almie
Usuńlubię figi choć w tym roku jadłam je pierwszy raz !
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Mlask, mlask :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) właśnie uzyskałam odpowiedź na pytanie :) nawet nie musiałam zadawać, bo zrobiono to za mnie :) alma!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
:)
UsuńMusiały być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne, uwielbiam chrupiące ciasto filo :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też :)
Usuńo jak to pięknie wygląda...:)
OdpowiedzUsuń