poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kurczak na piwie


Smaczny i prosty, a jego sekret tkwi w słodko - ostrej, miodowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - na butelce piwa. Kurczak jest soczysty i miękki w środku a jednocześnie chrupiący i ładnie zarumieniony na zewnątrz.

Składniki:

  • 1 cały kurczak 
  • 1 butelka piwa 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml miodu

Wykonanie:
  1. Przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, majeranek)  wraz z wyciśniętym czosnkiem i oliwą mieszamy w misce.
  2. Całego kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy wewnątrz i na zewnątrz wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Odstawiamy do lodówki na ok 2 h.
  3. Kurczaka nakładamy na butelkę piwa i stawiamy w żaroodpornym naczyniu. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, kurczaka pieczemy przez 1,5 h. W trakcie pieczenia do środka butelki co 30 min dajemy szczyptę soli, żeby piwo wypłynęło w trakcie pieczenia.
  5. Około 20 min przez końcem pieczenia kurczaka polewamy miodem. 



12 komentarzy:

  1. Od dawna chcę go zrobić ale jakoś mi się nie udało :( Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzę często na Twojego bloga żeby właśnie popatrzeć na to zdjęcie :) Wiem, że już komentowałam - ale wygląda tak pysznie, że muszę drugi raz :D !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za tak miły komentarz :) :) aż chce się gotować :)

      Usuń
  3. Super pomysł :) Jeszcze z dodatkiem miodu i przypraw mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstydziabys sie tak kurczaka na butelkę nadziać ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, akurat rozmawiałam z narzeczonym, że może w tym tygodniu zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam takiego kurczaka w jakimś programie kulinarnym, to jest mega ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis! Kocham takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takiego kuraka nie jadłam, niesamowicie wygląda taki nadziany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń