Smaczny i prosty, a jego sekret tkwi w słodko - ostrej, miodowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - na butelce piwa. Kurczak jest soczysty i miękki w środku a jednocześnie chrupiący i ładnie zarumieniony na zewnątrz.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 butelka piwa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml miodu
- Przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, majeranek) wraz z wyciśniętym czosnkiem i oliwą mieszamy w misce.
- Całego kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy wewnątrz i na zewnątrz wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Odstawiamy do lodówki na ok 2 h.
- Kurczaka nakładamy na butelkę piwa i stawiamy w żaroodpornym naczyniu.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, kurczaka pieczemy przez 1,5 h. W trakcie pieczenia do środka butelki co 30 min dajemy szczyptę soli, żeby piwo wypłynęło w trakcie pieczenia.
- Około 20 min przez końcem pieczenia kurczaka polewamy miodem.
Od dawna chcę go zrobić ale jakoś mi się nie udało :( Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńWchodzę często na Twojego bloga żeby właśnie popatrzeć na to zdjęcie :) Wiem, że już komentowałam - ale wygląda tak pysznie, że muszę drugi raz :D !
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za tak miły komentarz :) :) aż chce się gotować :)
UsuńSmacznie i z pomysłem!
OdpowiedzUsuńWow :) Jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Jeszcze z dodatkiem miodu i przypraw mniam :)
OdpowiedzUsuńWstydziabys sie tak kurczaka na butelkę nadziać ;P
OdpowiedzUsuńOjej, akurat rozmawiałam z narzeczonym, że może w tym tygodniu zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńwidziałam takiego kurczaka w jakimś programie kulinarnym, to jest mega ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Kocham takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego kuraka nie jadłam, niesamowicie wygląda taki nadziany :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń