Czekoladowe pierożki z jagodami najlepiej podawać ze śmietaną lub waniliowym serkiem homogenizowanym. Jagody możemy zastąpić bananami, truskawkami albo innymi owocami. Gwarantuję, że i tak bardzo szybko znikną z waszego stołu :)
Składniki:
Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki kakao
- mleko
- 1 jajko
- 300 g jagód
- 100 g białej czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu
- sól
- 150 ml śmietany 30 %
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy szczyptę soli i jajko następnie dodajemy wcześniej lekko podgrzane mleko, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta pierogowego
- W oddzielnej misce mieszamy owoce z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym i miodem
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości około 1,5-2 mm, podsypujemy w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką bądź okrągła foremką wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę owocowego farszu, po czym sklejamy brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, można posmarować brzegi pieroga wodą.
- Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody i doprowadzamy ją do wrzenia
- Gotujemy pierogi we wrzącej wodzie przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ubitą z cukrem pudrem śmietaną
Fajny pomysł:) Nigedy do ciasta pierogowego nie dodawałam kakao. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPomysł na prawdę rewelacyjny! Aż sama zabiorę się za takie pierogi:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis pierogi smaczne i bardzo efektownie wygladają.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, muszę teraz zbierać motywację i zabrać się za produkcję pierogów :-)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe? No rewelacyjny pomysł na pierogi :-)
OdpowiedzUsuńWow jaki świetny pomysł! Z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWow, nigdy nie wpadłam na to, że można zrobić czekoladowe pierogi. To świetny patent na oryginalny deser <3
OdpowiedzUsuńpolecam zamienić kakao na rozpuszczoną na parze gorzką lub półgorzką czekolade na pół kg mąki cała tabliczka są wtedy jeszcze bardziej czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń