W ramach ezoterycznego spotkania przy piekarniku zorganizowane przez Małgosię upiekłam bagietkę z kozim serem i rozmarynem, która bała tematem dzisiejszej soboty. Niestety bagietkę robiłam po raz pierwszy i wyszły mi trochę niezgrabne a czasami nawet nie przypominające bagietki :) Jeśli chodzi jednak o ich smak to rekompensuje on w pełni ich wygląd. Ich chrupiąca skórka i mięciutkie aromatyczne wnętrze wypełnione rozmarynem oraz kozim serem, nadają bagietce niepowtarzalny smak i aromat.
Jeśli tak jak ja nigdy nie robiliście bagietki to polecam wam ten przepis, bo nie jest on bardzo skomplikowany.
Jeśli tak jak ja nigdy nie robiliście bagietki to polecam wam ten przepis, bo nie jest on bardzo skomplikowany.
Składniki na Pate fermentee:
- 300 g mąki
- 195 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 grama drożdży świeżych
Wlewamy wodę do miski.
Drożdże dodajemy do wody, mieszamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy make i sól. Gdy składniki dokładnie połączą się,
przykrywamy miskę folia i zostawiamy na 12-16 godzin w temp. 21 C.
Drożdże dodajemy do wody, mieszamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy make i sól. Gdy składniki dokładnie połączą się,
przykrywamy miskę folia i zostawiamy na 12-16 godzin w temp. 21 C.
Składniki na Ciasto właściwe:
- 700 g mąki
- 415 g wody
- 18 g soli
- 15 g drożdży
- całe pate fermentee
- 150 g sera koziego twardego
- 10 g posiekanego z grubsza świeżego rozmarynu
- Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem Pate fermentee oraz dodatków. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnice i dodajemy stopniowo pate fermentee, zagniatając spójne niezbyt luźne ciasto przez ok 10 min.
- Dodajemy dodatki ser oraz rozmaryn. Zagniatamy, aż składniki zostaną równomiernie rozmieszczone w cieście. Temperatura ciasta 23 C.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po 45 minutach składamy ciasto po kolejnych 45 minutach dzielimy na 6 części, formujemy lekkie kule, przykrywamy i czekamy 20 minut.
- Kształtujemy bagietki i układamy je pomiędzy przygotowanymi wcześniej faldami obsypanej mąką ściereczki bawełnianej
- Nacinamy bagietki
- Zostawiamy do wyrośnięcia szczelnie przykryte na 1 godzinę i 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 C przez 20 minut, następnie obniżam temperaturę do 220 C i pieczemy kolejne 10 - 15 minut.
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Małgosia z blogu Po prostu Marghe/ Semplicemente Marghe
Karolina z blogu Kresowa panienka
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Gosia z blogu Salt&Pepper
Iwona z blogu Ivka w kuchniMonika z blogu Pin up Cooking Looking
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Pięknie Ci wyrosły bagietki i jakie pulchne w środku! Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuje bardzo za wspólne pieczenie :)
Usuńzjadłabym takie na śniadanie:D
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie śniadanko z takimi świeżymi bagietkami, jeszcze ciepłymi. Pyyycha :-)
OdpowiedzUsuńPyszne chrupiace bagietki.Dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńAle tam, pięknie wyglądają, przecież nie muszą być jak pod linijkę, ważne, że to wytwór własnych rąk :)
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczona :) aż bym zjadła!! Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAle musi być dobra, takie domowa i jaka wypieczona mniam ...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dałaś się namówić na wspólne pieczenie :) Dla takich apetycznych bagietek warto chyba było?
OdpowiedzUsuńOj warto warto :)
Usuńsuper, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło było się spotkać:) dziękuję!
OdpowiedzUsuńKurcze... brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszna :)
UsuńJeju tak kusząco wygląda... a mnie aż wstyd się przyznać bo jedząc dzisiaj właśnie bagietkę ułamałam sobie zęba ...:(
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne, wygląd też :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolnie spedzony czas przy piekarniku :) pieknie ci wyrosly :)
OdpowiedzUsuńPyszna bagietka ! Ciesze sie,ze moglam ja upiec razem z Wami :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! Dodatek koziego sera musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńKarolino bagiety pierwsza klasa :) Dzięki za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń