niedziela, 9 lutego 2014

Bagietka z kozim serem i rozmarynem - Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

W ramach ezoterycznego spotkania przy piekarniku zorganizowane przez Małgosię upiekłam bagietkę z kozim serem i rozmarynem, która bała tematem dzisiejszej soboty. Niestety bagietkę robiłam po raz pierwszy  i wyszły mi trochę niezgrabne a czasami nawet nie przypominające bagietki :) Jeśli chodzi jednak o ich smak to rekompensuje on w pełni ich wygląd. Ich chrupiąca skórka i mięciutkie aromatyczne wnętrze wypełnione rozmarynem oraz kozim serem, nadają bagietce niepowtarzalny smak i aromat.
Jeśli tak jak ja nigdy nie robiliście bagietki to polecam wam ten przepis, bo nie jest on bardzo skomplikowany. 


Naszą dzisiejszą inspiracją był blog  Piekarnia Tatter



     Składniki na Pate fermentee:



  • 300 g mąki 
  • 195 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  •  1/2 grama drożdży świeżych 


            Wykonanie:

            Wlewamy wodę do miski.
          Drożdże dodajemy do wody, mieszamy aż  się rozpuszczą, następnie                     dodajemy make i sól. Gdy składniki dokładnie połączą się,
          przykrywamy miskę
     folia i zostawiamy na 12-16 godzin w temp. 21 C. 


         Składniki na Ciasto właściwe:


    • 700 g mąki
    • 415 g wody
    • 18 g soli
    • 15 g drożdży 
    • całe pate fermentee


         Dodatki:
    • 150 g sera koziego twardego
    • 10 g posiekanego z grubsza świeżego rozmarynu


         Wykonanie:

    1. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem Pate fermentee oraz dodatków. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnice i dodajemy stopniowo pate fermentee, zagniatając spójne niezbyt luźne ciasto przez ok 10 min. 
    2. Dodajemy dodatki ser oraz rozmaryn. Zagniatamy, aż składniki zostaną równomiernie rozmieszczone w cieście. Temperatura ciasta 23 C. 
    3. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po 45 minutach składamy ciasto po kolejnych 45 minutach dzielimy na 6 części, formujemy lekkie kule, przykrywamy i czekamy 20 minut.  
    4. Kształtujemy bagietki i układamy je pomiędzy przygotowanymi wcześniej faldami obsypanej mąką ściereczki bawełnianej
    5. Nacinamy bagietki 
    6. Zostawiamy do wyrośnięcia szczelnie przykryte na 1 godzinę i 15 minut. 
    7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 C przez 20 minut, następnie obniżam temperaturę do 220 C i pieczemy kolejne 10 - 15 minut.

    Razem ze mną piekły: 

    Joanna z blogu Różowa kuchnia
    Dorota z blogu Moje małe czarowanie
    Małgosia z blogu Smaki Alzacji
    Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
    Karolina z blogu Kresowa panienka 
    Dobrawa z blogu Bona Apetita
    Justyna z blogu Mama i pomocnicy
    Gosia z blogu Salt&Pepper



    20 komentarzy:

    1. Pięknie Ci wyrosły bagietki i jakie pulchne w środku! Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja również dziękuje bardzo za wspólne pieczenie :)

        Usuń
    2. zjadłabym takie na śniadanie:D

      OdpowiedzUsuń
    3. Wyobrażam sobie śniadanko z takimi świeżymi bagietkami, jeszcze ciepłymi. Pyyycha :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Pyszne chrupiace bagietki.Dzieki za wspólne pieczenie :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ale tam, pięknie wyglądają, przecież nie muszą być jak pod linijkę, ważne, że to wytwór własnych rąk :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Pięknie wypieczona :) aż bym zjadła!! Dziękuję za wspólne pieczenie!

      OdpowiedzUsuń
    7. Ale musi być dobra, takie domowa i jaka wypieczona mniam ...

      OdpowiedzUsuń
    8. Cieszę się, że dałaś się namówić na wspólne pieczenie :) Dla takich apetycznych bagietek warto chyba było?

      OdpowiedzUsuń
    9. super, chętnie bym spróbowała :)

      OdpowiedzUsuń
    10. bardzo miło było się spotkać:) dziękuję!

      OdpowiedzUsuń
    11. Kurcze... brzmi bardzo apetycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Jeju tak kusząco wygląda... a mnie aż wstyd się przyznać bo jedząc dzisiaj właśnie bagietkę ułamałam sobie zęba ...:(

      OdpowiedzUsuń
    13. Jak dla mnie idealne, wygląd też :-)

      OdpowiedzUsuń
    14. Dziekuje za wspolnie spedzony czas przy piekarniku :) pieknie ci wyrosly :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Pyszna bagietka ! Ciesze sie,ze moglam ja upiec razem z Wami :) Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    16. Obłędnie wygląda! Dodatek koziego sera musi być pyszny :)

      OdpowiedzUsuń
    17. Karolino bagiety pierwsza klasa :) Dzięki za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      OdpowiedzUsuń