Kumpir to ogromny pieczony ziemniak. Podstawę jego wypełnienia zawsze stanowi masło, ser żółty oraz przyprawy. Składniki te dokładnie wymieszane tworzą puszystą masą serowo - ziemniaczaną. Mój kupir oprócz puszystej masy nadziewany jest wędzonym łososiem i świeżym koperkiem. Wasz natomiast może być podawany z dowolnie wybranymi składnikami np. takimi jak u Ivki.
- 5 bardzo dużych ziemniaków jednakowej wielkości
- 50 g żółtego
- masło – kilka łyżek
- sól
- pieprz
Składniki nadzienie:
Wykonanie:- 200 g łososia wędzonego
- pęczek świeżego koperku
- Ziemniaki dokładnie myjemy, wycieramy na sucho i nakłuwamy z każdej strony widelcem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy je nakłuwając widelcem).
- W czasie kiedy ziemniaki się pieką drobno kroimy łososia i siekamy koperek.
- Każdego ziemniaka przecinamy na pół, wkładamy do środka masło, ser, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem razem z całym miąższem ziemniaka, nietknięta powinna zostać tylko skórka. Bardzo ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią a my uzyskamy gładkie puree. Do środka wkładamy łososia i posypujemy koperkiem.
Ale super ziemniaki. Z chęcią takie zrobię :-) wyglądają po prostu pysznie :-)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńNo teraz to mi narobiłaś ochoty :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńOjej, wygląda bosko ten kumpir. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńOj takie ziemniaki są w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńAle wypasione ziemnory :) muszę zrobić koniecznie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam <3
Ja również pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAleż to pyszne danie, bardzo mi się podoba i z chęcią by je zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiadek, chętnie się poczęstuję...łososia uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBombowa propozycja o nieznanej mi zupełnie nazwie, ale składniki jak najbardziej bardzo ulubione nawet :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie ;)
OdpowiedzUsuńMiałam tę okazję spróbować;)) pyszne było!;)
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało :)
Usuńziemniak i łosoś - no brzmi wspaniale, pysznie!:)
OdpowiedzUsuń