środa, 1 października 2014

Kumpir z łososiem

Kumpir to ogromny pieczony ziemniak. Podstawę jego wypełnienia zawsze stanowi masło, ser żółty oraz przyprawy. Składniki te dokładnie wymieszane tworzą puszystą masą serowo - ziemniaczaną. Mój kupir oprócz puszystej masy nadziewany jest wędzonym łososiem i świeżym koperkiem. Wasz natomiast może być podawany z dowolnie wybranymi składnikami np. takimi jak u Ivki



          Składniki Kumpir:
      • 5 bardzo dużych ziemniaków jednakowej wielkości
      • 50 g żółtego
      • masło – kilka łyżek
      • sól 
      • pieprz


           Składniki nadzienie: 
      • 200 g łososia wędzonego
      •  pęczek świeżego koperku


          Wykonanie:

      1. Ziemniaki dokładnie myjemy, wycieramy na sucho i nakłuwamy z każdej strony widelcem. 
      2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 60 minut. Ziemniaki powinny być w środku idealnie miękkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz (sprawdzamy je nakłuwając widelcem).
      3. W czasie kiedy ziemniaki się pieką drobno kroimy łososia i siekamy koperek. 
      4. Każdego ziemniaka przecinamy na pół, wkładamy do środka masło, ser, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem razem z całym miąższem ziemniaka, nietknięta powinna zostać tylko skórka. Bardzo ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią a my uzyskamy gładkie puree. Do środka wkładamy łososia i posypujemy koperkiem. 
      Smacznego :)

      14 komentarzy:

      1. Ale super ziemniaki. Z chęcią takie zrobię :-) wyglądają po prostu pysznie :-)

        OdpowiedzUsuń
      2. No teraz to mi narobiłaś ochoty :) Pyszne!

        OdpowiedzUsuń
      3. Ojej, wygląda bosko ten kumpir. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności :-)

        OdpowiedzUsuń
      4. Oj takie ziemniaki są w sam raz dla mnie!

        OdpowiedzUsuń
      5. Ale wypasione ziemnory :) muszę zrobić koniecznie...
        Pozdrawiam <3

        OdpowiedzUsuń
      6. Ależ to pyszne danie, bardzo mi się podoba i z chęcią by je zjadła :)

        OdpowiedzUsuń
      7. Pyszny miałaś obiadek, chętnie się poczęstuję...łososia uwielbiam :)

        OdpowiedzUsuń
      8. Bombowa propozycja o nieznanej mi zupełnie nazwie, ale składniki jak najbardziej bardzo ulubione nawet :)

        OdpowiedzUsuń
      9. Miałam tę okazję spróbować;)) pyszne było!;)

        OdpowiedzUsuń
      10. ziemniak i łosoś - no brzmi wspaniale, pysznie!:)

        OdpowiedzUsuń