środa, 8 października 2014

Tort arbuzowy

Orzeźwiające i zdrowe połączenie, które nie wymaga pieczenia. Tort arbuzowy doskonale nadaje się dla osób nie tolerujących glutenu. Błyskawiczny w przygotowaniu bardzo efektowny owocowy deser.



     Składniki:
  • 1 arbuz
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 200 g płatków migdałowych
  • owoce do dekoracji (borówki, kiwi)


     Wykonanie:
  1. Z arbuza ścinamy górę i dół.  Następnie obieramy go ze skóry tworząc walec. Krawędzie wyrównujemy.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, zwalniamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki na 15 min. 
  3. Migdały prażymy na suchej patelni, a owoce do dekoracji dokładnie myjemy, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Arbuz ustawiamy na paterze i pokrywamy go dokładnie kremem.
  5. Brzegi posypujemy wystudzonymi migdałami a wierzch dekorujemy owocami. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. 

Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. A to dopiero....a ja szukałam łatwego przepisu na efektowny tort :))

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! Twój pomysł jest bajeczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na torcik :-) z chęcią taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do starego , nowo otwartego pastelowego domku a szczególnie na CANDY :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mega pomysł! a tort bardzo efektowny

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pomysł, doskonały i zaskakujący! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł i jak piękna dekoracja. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niecodzienny pomysł, wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń