Orzeźwiające i zdrowe połączenie, które nie wymaga pieczenia. Tort arbuzowy doskonale nadaje się dla osób nie tolerujących glutenu. Błyskawiczny w przygotowaniu bardzo efektowny owocowy deser.
Składniki:
- 1 arbuz
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 200 g płatków migdałowych
- owoce do dekoracji (borówki, kiwi)
Wykonanie:
- Z arbuza ścinamy górę i dół. Następnie obieramy go ze skóry tworząc walec. Krawędzie wyrównujemy.
- Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, zwalniamy obroty i stopniowo dodajemy cukier puder. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki na 15 min.
- Migdały prażymy na suchej patelni, a owoce do dekoracji dokładnie myjemy, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
- Arbuz ustawiamy na paterze i pokrywamy go dokładnie kremem.
- Brzegi posypujemy wystudzonymi migdałami a wierzch dekorujemy owocami. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Ale śliczny:))
OdpowiedzUsuńA to dopiero....a ja szukałam łatwego przepisu na efektowny tort :))
OdpowiedzUsuńile tu pyszności !!
OdpowiedzUsuńo rany! Twój pomysł jest bajeczny!
OdpowiedzUsuńmiło to słyszeć :)
UsuńŚwietny pomysł na tort!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na torcik :-) z chęcią taki zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńmega pomysł! a tort bardzo efektowny
OdpowiedzUsuńAle pomysł, doskonały i zaskakujący! :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i jak piękna dekoracja. :)
OdpowiedzUsuńniecodzienny pomysł, wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik. Ostatnio przygotowałam go na moje imieniny i smakował wszystkim gościom :). Sama bardzo lubię piec torty. Sprawia mi to nie małą frajdę. Zanim rozpocznę pracę, zawsze dobieram sobie odpowiednie akcesoria kuchenne, których będę używała. Są to m.in. tortownica, forma do ciasta, tylka cukiernicza, a także zakupiona przeze mnie na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw bardzo przydatna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz kilku innym przyrządom, przygotowywanie nawet najbardziej wymyślnych ciast jest dużo łatwiejsze.
OdpowiedzUsuń