środa, 25 lutego 2015

Kokosowy pudding chia

Ostanie moje odkrycie w dziedzinie deserów. Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska bogata w kwasy omega - 3, wapń, żelazo oraz pełnowartościowe białko. To również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Doskonale obniża ciśnienie krwi, regulującego trawienie, wzmacnia kości.  Jednym słowem zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji :)




    Składniki:

  •  400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dowolne  świeże bądź mrożone owoce  
   
      Wykonanie
  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 12h najlepiej na całą noc. 
  2. Następnego dnia gotowy pudding przelewamy do szklanek i posypujemy świeżymi owocami. 
      Smacznego:)










9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) kupiłam już te nasionka więc będę działać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda ten deser! Niestety nigdzie nie mogę dostać tych nasionek, ale czytałam, że nasze siemię lniane jest podobne w działaniu a tańsze, więc może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser doskonały pod każdym względem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam puddingi chia, a tym bardziej kokosowe i z taką dawką owoców!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda intrygująco! Kiedy mnie zapraszasz na taki deser?

    OdpowiedzUsuń