czwartek, 5 lutego 2015

Śledź w musztardzie

Śledzie w musztardzie to kolejna z moich propozycji na błyskawiczną potrawę, w której rolę główną odgrywa jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Ponieważ śledź świetnie smakuje w wersji pikantnej, dziś polecam Wam recepturę z lekką nutką pikanterii


      Składniki:

  •  600 g śledzi
  • 200 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 100 g musztardy Dijon
  • 400 g śmietany 18% 
  • 2 białe cebule   
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml octu winnego 
  • 100 ml oliwy
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka majonezu 

     Wykonanie:
  1. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki 
  2. Cebule drobno siekamy i zaparzamy (na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie). Dzięki temu nie będzie ona taka mocna. 
  3. Do miseczki wrzucamy czosnek przepuszczony przez praskę i wszystkie pozostałe składniki, oprócz śledzi. 
  4. Dokładnie je mieszamy tak aby powstał jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy śledzie i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Smacznego:)




8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na śledzika :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam śledzie w sosie musztardowym, robiłam na święta. są przepyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką śledzi, w tej wersji muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze w takiej wersji smakowej, a śledzie bardzo lubię, więc będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolinko Ty wiesz co ja kocham i właśnie mnie tym kusisz <3
    I jak tu ślinotok powstrzymać :) ?!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy śmietana ma być słodka czy homogenizowana?

    OdpowiedzUsuń