piątek, 22 maja 2015

Kruche ciasteczka z maszynki



      Składniki:
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • szczypta soli
  • 290 g mąki pszennej
  •  1 olejek cytrynowy
  • 2 zółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
       Wykonanie:
  1. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dadajemy szczyptę soli, dalej cały czas ucierając, kolejno dodajemy żółtka, olejek i skórkę z cytryny. Na sam koniec mąkę.
  2.  Gotową masę przekładamy do maszyny do ciastek i wyciskamy wybrany wzór na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto z którego w danym momencie nie korzystamy przechowujemy w lodówce.
  3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce.

Smacznego :)












5 komentarzy:

  1. Śliczne te ciasteczka :) Pochrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przede wszystkim fajnie wyglądają, smak pewnie przypomina faworki tzw. chrust bieszczadzki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! :) wspomnienie dzieciństwa.... mam zamiar takie upiec, mam maszynkę i nawet na tę okoliczność dokupiłam końcówki do formowania :)

    OdpowiedzUsuń