wtorek, 7 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z czereśniami



     Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 1 olejek migdałowy migdałowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła, rozpuszczonego, wystudzonego 
  • 500 g czereśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. 1/2 ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżką mąki, pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy  do przesianej mąki, wlewamy  rozczyn i resztę mleka. Dodajemy  olejek migdałowy, sól, bardzo dokładnie wyrabiamy .
  3. Po 15 minutach wyrabiania wgniatamy roztopione masło, i jeszcze przez ok 5 minut dokładnie wyrabiamy. Do momentu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h. 
  4. Czereśnie myjemy, drylujemy, kroimy na pół, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. 
  5. Placek przekładamy do natłuszczonej dużej blach, rozkładamy czereśnie i odstawimy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. 
  6. Gotowe wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut lub do momentu aż ciasto nie zacznie się rumienić. Odstawić do wystudzenia, posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)




7 komentarzy: