- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 250 ml maślanki
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej posiekanej czekolady,
- wiórka kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
- W naczyniu dokładnie mieszamy jajka ze śmietaną.
- Mleko gotujemy. Do wrzącego mleka powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy, mieszając, aż cały płyn podzieli się na ser i serwatkę.
- Bardzo dokładnie odcedzamy ser. Odciskamy ale nie zbyt mocno, by sernik nie był zbyt suchy.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masy dodajemy odciśnięty ser, stopniowo, ucieramy do powstania gładkiej masy.
- Następnie dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki, ziarenka z laski wanilii po połączeniu składników powstałą masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy 1 łyżkę kakao i ponownie mieszamy.
- Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy 18 herbatników (prostokąt 3x6). Smarujemy je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek do późniejszego wykorzystania. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które smarujemy jasną masą serową. Na samym środku układamy resztę ciemnej masy serowej.
- Pomagając sobie folią spożywczą podnosimy boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Dociskamy owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez noc.
- Kolejnego dnia chatkę polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi.
- Śmietanę kremówkę w małym garnuszku doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika.
- Dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady.
- Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz