środa, 12 grudnia 2018

Sernik Chatka Puchatka







     Składniki:
  • 1 litr mleka 
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml maślanki
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników

     Składniki na polewę czekoladową: 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 100 g gorzkiej posiekanej czekolady, 
  • wiórka kokosowe do dekoracji

     Wykonanie:
  1. W naczyniu dokładnie mieszamy jajka ze śmietaną.
  2. Mleko gotujemy. Do wrzącego mleka powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy, mieszając, aż cały płyn podzieli się na ser i serwatkę. 
  3. Bardzo dokładnie odcedzamy ser. Odciskamy ale nie zbyt mocno, by sernik nie był zbyt suchy. 
  4. Masło miksujemy  z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masy dodajemy odciśnięty ser, stopniowo, ucieramy do powstania gładkiej masy. 
  5. Następnie dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki, ziarenka z laski wanilii po połączeniu składników powstałą masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy 1 łyżkę kakao i ponownie mieszamy. 
  6. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy 18 herbatników (prostokąt 3x6). Smarujemy je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek do późniejszego wykorzystania. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które smarujemy jasną masą serową. Na samym środku układamy resztę ciemnej masy serowej. 
  7. Pomagając sobie folią spożywczą podnosimy boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Dociskamy owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez noc.
  8. Kolejnego dnia chatkę polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi.



     Wykonanie polewy czekoladowej:
  1. Śmietanę kremówkę w małym garnuszku doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika. 
  2. Dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. 
  3. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz