Poniżej sprawdzony, bardzo prosty przepis na aromatyczne pierniczki, które można przygotować tuż przed samymi Świętami, albo upiec wcześniej i odłożyć aby dojrzały i nabrały swojego charakteru.
- 550 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy

- Miód oraz masło podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, można je schłodzić,
- Wałkujemy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypujemy mąką. Foremkami wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy powiesić pierniki na choince musimy pamiętać, że dziurkę należy zrobić przed pieczeniem np. słomką do napojów, patyczkiem do szaszłyków,
- Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180ºC,
- Lukrujemy lub dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz