Wykwitnę bułeczki najlepiej
smakują oczywiście jeszcze ciepłe, kiedy to ser jest jeszcze ciepły a ciasto
miękkie.
Prawdziwa pycha :)
Składniki na ciasto na ok. 12 szt. :
- 550 g mąki pszenna
 - 40 g drożdży świeżych
 - 100 g masła
 - 260 ml mleka
 - 1 łyżka cukru
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
 - dowolne zioła
 
 Składniki na masło cząstkowe:
- 3 łyżki masła
 - 2 ząbki czosnku
 - szczypta soli
 - szczypta pieprzu
 
Składniki na wypełnienie:
- pół paczki kiełbasy białej Morliny (2-3 kiełbasy)
 - 1 opakowanie sera mozzarella
 - 30 g sera żółtego w plastrach
 - 1 opakowanie sera pleśniowego blue
 - 1 pęczek pietruszki
 - 3 łyżki masła cząstkowego
 - sezam i czarnuszka do posypania
 - jajko do posmarowania
 
- W rondlu roztapiamy masło. Zostawiamy do wystudzenia.
 - W letnim mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 min (mieszanina powinna zacząć się pienić)
 - Na stolnicę wysypujemy, mąkę z solą, robimy w niej zagłębienie.Do zagłębienia wlewamy małymi partiami mleko z drożdżami i cukrem.
 - Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniamy mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszamy z drożdżami.
 - Stopniowo dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeżeli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
 - Z wyrobionego ciasta robimy kulę, którą przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby ciasto urosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwanaście części.
 - 3 łyżki miękkiego masła mieszamy z zmiażdżonym czosnkiem i solą
 - Z kiełbasek białych Morlin zdejmujemy osłonkę i kroimy ją w cienkie plastry, mozzarelle i ser pleśniowy kroimy w kostkę
 - Każdy kawałek wałkujemy na płaski „prostokąt”, smarujemy masłem czosnkowym, sypiemy słodką papryką i ziołami układamy ser w plastrach a następnie nacinamy pięć paseczków.
 - Zaplatamy i zawijamy tworząc bułeczki w wolne przestrzenie uzupełniamy serami i kiełbasą
 - Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką, zapiekamy na złoto ( ok. 20-25 minut ) w 180C. Posypujemy posiekaną pietruszką  
Smacznego :) 



Wytrawne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńpychotka udało mi sie
OdpowiedzUsuń