- 500 g. mąki pszennej
 - 1 szklanka maślanki
 - 10 g drożdży suszonych
 - ½ łyżeczki cukru
 - 1 jajko
 - ¼ szklanki letniej wody
 - 1 łyżka roztopionego masła
 - szczypta soli
 
      Składniki na farsz:
- 70 g dowolnego sera żółtego
 - 60 g sera mozzarella
 - 200 g sera typu feata
 - Pieprz
 
- 3 jajka
 - kilka plastrów masła
 
Wykonanie:
- Drożdże i cukier mieszamy z letnią wodą odstawiamy na ok 15 min. Do mąki dodajemy maślankę drożdże, jajko, sól, rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka, trudna do wyrobienia dodajemy trochę więcej mąki.
 - Gotowe ciasto dzielimy na trzy części a następnie formujemy z nich kule. Podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min aby ciasto urosło.
 - Do miski drobno kruszymy ser feta, ser żółty i mozzarelle startą na tarce następnie dodajemy żółtko jajka, masło i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
 - Wyrośnięte kulki rozwałkowujemy na podłużne placki. Polecam to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
 - Na środek nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi, zlepiamy końce formując łódeczkę.
 - Chaczapuri pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok 8 min. Ciasto będzie blade. Łódeczki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy ser, aby zrobić wgłębienie na środku. Bardzo ostrożnie wbijamy po jednym jajku i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy do czasu, aż białko nieco się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne.
 - Na upieczone łódeczki kładziemy plaster masła.
 
Smacznego :)
S


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz