czwartek, 22 sierpnia 2019

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich potraw. Ten zapiekany placek z serem, który występuje w kilku odmianach jest absolutnie przepyszny i bardzo sycący. Przygotowałam dla Was najbardziej charakterystyczne chaczapuri – adżarskie w kształcie łódki wypełnione serem oraz jajkiem.


       Składniki:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 10 g drożdży suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
      Składniki na farsz:
  • 70 g dowolnego sera żółtego
  • 60 g sera mozzarella
  • 200 g sera typu feata
  • Pieprz 
      Składniki na wierzch:
  •  3 jajka
  •  kilka plastrów masła 

       Wykonanie:

  1. Drożdże i cukier mieszamy z letnią wodą odstawiamy na ok 15 min. Do mąki dodajemy maślankę drożdże, jajko, sól, rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka, trudna do wyrobienia dodajemy trochę więcej mąki.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części a następnie formujemy z nich kule. Podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min aby ciasto urosło.
  3. Do miski drobno kruszymy ser feta, ser żółty i mozzarelle startą na tarce następnie dodajemy żółtko jajka, masło i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  4. Wyrośnięte kulki rozwałkowujemy na podłużne placki. Polecam to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 
  5. Na środek nakładamy farsz, następnie zawijamy brzegi, zlepiamy końce formując łódeczkę.
  6. Chaczapuri pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok 8 min. Ciasto będzie blade. Łódeczki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy ser, aby zrobić wgłębienie na środku. Bardzo ostrożnie wbijamy po jednym jajku i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy do czasu, aż białko nieco się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne. 
  7. Na upieczone łódeczki kładziemy plaster masła.


Smacznego :)
S



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz