Nowa nazwa, a stara zabawa :)
W ramach Wypiekania na śniadanie zorganizowane przez Małgosię dziś upiekłam chałkę
doskonałą na śniadanie do filiżanki kawy bądź kubka mleka. Polecam wszystkim :)
Naszą dzisiejszą inspiracją był blog Piekarnia Tatter
Składniki na 3 chałki:
- 330 g mąki pszennej chlebowej
- 670 g mąki tortowej
- 55 g cukru
- 4 żółtka
- 3 jajka
- 75 g oleju
- 320 g wody
- 19 g soli
- 25 g świeżych drożdży
- żółtko roztrzepane z łyżką wody (na wierzch)
Wykonanie
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Następnie wykładamy je na blat i zagniatamy dość ścisłe ciasto, o dobrze rozwiniętym glutenie (zagniatamy ok. 6 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 9 kawałków, kształtujemy lekkie kule, które odstawimy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
- Z każdej kuli toczymy wałek i zaplatamy z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), które zostawiamy na oliwionej blaszce do wyrośnięcia na 1, 5 godziny
- Chałki smarujemy żółtkiem roztrzepanymi z łyżka wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez około 20 minut. Po 15 minutach wyjmujemy chałki z piekarnika i jeszcze raz smarujemy roztrzepanym żółtkiem
Smacznego :)
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Śliczna chałka, piękny czas przy piekarniku.Karolka dzięki wielkie :-)
OdpowiedzUsuńPiękna chałeczka! Dzięki za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńKarolina twoja chałka wygląda super . Dziękuję za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńChałka jak malowana, dzięki za wspólne pieczenie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChałka? O matko, jak dawno jej nie jadłam, aż wstyd... Jutro lecę do piekarni ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
Usuńnajlepsza jeszcze ciepła a do tego kubek mleka :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMmm, chałka... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSliczna Twoja chaleczka...i jaki piekny kolor :) Dziekuje za wspolna zabawe :) Buziaki
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za udział :) zabawa jednak nadal trwa więc zapraszam tez na rogale w kolejną sobotę:))
OdpowiedzUsuńChałka jak marzenie :) Cudna!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak chałka na śniadanie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPiękna chałka :) Jak byłam mała i chora to mama ją robiła i dawała mi z mlekiem, pycha :)
OdpowiedzUsuńTwoja również jest świetna :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń