niedziela, 16 lutego 2014

"Wypiekanie na śniadanie" a w nim chałka



Nowa nazwa, a stara zabawa :)

W ramach Wypiekania na śniadanie zorganizowane przez Małgosię dziś upiekłam chałkę 

doskonałą na śniadanie do filiżanki kawy bądź kubka mleka. Polecam wszystkim :)


Naszą dzisiejszą inspiracją był blog Piekarnia Tatter


     Składniki na 3 chałki:


  • 330 g mąki pszennej chlebowej 
  •  670 g mąki tortowej 
  • 55 g cukru
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 75 g oleju 
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25 g świeżych drożdży 
  • żółtko roztrzepane z łyżką wody (na wierzch)


     Wykonanie 

  1. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Następnie wykładamy je na blat i zagniatamy dość ścisłe ciasto, o dobrze rozwiniętym glutenie (zagniatamy ok. 6 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Po 2 godzinach dzielimy ciasto na 9 kawałków, kształtujemy lekkie kule, które odstawimy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.  
  3. Z każdej kuli toczymy wałek i zaplatamy z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), które zostawiamy na oliwionej blaszce do wyrośnięcia na 1, 5 godziny
  4. Chałki smarujemy żółtkiem roztrzepanymi z łyżka wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez około 20 minut. Po 15 minutach wyjmujemy chałki z piekarnika i jeszcze raz smarujemy roztrzepanym żółtkiem 
Smacznego :)

Razem ze mną piekły:


Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje 
Iza z blogu Smaczna Pyza




15 komentarzy:

  1. Śliczna chałka, piękny czas przy piekarniku.Karolka dzięki wielkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna chałeczka! Dzięki za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karolina twoja chałka wygląda super . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałka jak malowana, dzięki za wspólne pieczenie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałka? O matko, jak dawno jej nie jadłam, aż wstyd... Jutro lecę do piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza jeszcze ciepła a do tego kubek mleka :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, chałka... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczna Twoja chaleczka...i jaki piekny kolor :) Dziekuje za wspolna zabawe :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję pięknie za udział :) zabawa jednak nadal trwa więc zapraszam tez na rogale w kolejną sobotę:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak chałka na śniadanie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna chałka :) Jak byłam mała i chora to mama ją robiła i dawała mi z mlekiem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoja również jest świetna :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń