Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujemy rąk. Bo im mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek.
- Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.
- Przez ten czas bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.
Smacznego :)
Razem ze mną piekły:
Dorota Moje Małe Czarowanie
Lidia fb
Wiosenka Eksplozja smaku
Iza Smaczna pyza
Danusia Moje wypiekanie i nie tylko ...
Kasia Ulubione przepisy
Justyna Mama i pomocnicy
Bożena Moje kucharzenie
Fajnie bylo razem piec znowu, dziekuje.
OdpowiedzUsuńPiekne bułki :-)
Bardzo fajny i smaczny przepis na buły :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te Twoje bułeczki....dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńO mamo, idealne!
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki! Wyglądają naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNiedzielne śniadanie tuż tuż, więc marzę o takich bułeczkach :-)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń