poniedziałek, 26 maja 2014

Z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" bułeczki pszenne

Kolejny weekend i kolejny cykl "Wypiekanie na śniadanie" a w nim bułeczki pszenne tym razem naszą inspiracją był blog Pawła Marder. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie a przepis jest naprawdę bardzo prosty :)


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)

Wykonanie:


  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujemy rąk. Bo im mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek.
  3. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.
  4. Przez ten czas bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.


Smacznego :)

Razem ze mną piekły:

Dorota Moje Małe Czarowanie
Lidia fb
Wiosenka Eksplozja smaku
Iza Smaczna pyza
Danusia Moje wypiekanie i nie tylko ...
Kasia Ulubione przepisy
Justyna Mama i pomocnicy
Bożena Moje kucharzenie



8 komentarzy:

  1. Fajnie bylo razem piec znowu, dziekuje.
    Piekne bułki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i smaczny przepis na buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają te Twoje bułeczki....dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super bułeczki! Wyglądają naprawdę pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedzielne śniadanie tuż tuż, więc marzę o takich bułeczkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super bułeczki, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń