poniedziałek, 19 maja 2014

Babeczki cytrynowe z olejem rzepakowym

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego stał się składnikiem moich babeczek cytrynowych, które są naprawdę pyszne" :) Mocno cytrynowe z puszystym kremem :) 



     Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 cytryny (będzie potrzebna skórka i sok)

     Składniki na krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cytryna (będzie potrzebna skórka i sok)

    Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  2. Mieszamy osobno suche i mokre składniki, do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i dokładnie mieszamy 
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotami. Do nich nakładamy przygotowane ciasto ale tylko do  3/4 ich wysokości 
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  5. Następnie przygotowujemy krem cytrynowy. W misce mieszamy krem mascarpone z sokiem z cytryny i otartą skórką 
  6. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy z mascarpone a następnie bardzo ostrożnie mieszamy. 
  7. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (1M Wiltona) i wyciskamy na wystudzone babeczki
Babeczki przechowujemy w lodówce 

 Smacznego :)





„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”

14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i lekko. Lubię cytrynowy smak w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cytrynowe to jedne z moich ulubionych :) Wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie je ozdobiłaś <3 Są naprawdę kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piekę babeczki z Twojego przepisu ..mam nadzieję że wyrosną ,bo dodałam składniki w takiej ilości jak podałaś i coś ciasto wyszło mi za gęste....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonały wybór przepisu :) Babeczki są pyszne :) Koniecznie napisz jak wyszły :)

      Usuń
  5. Witam serdecznie babeczki wyszły ...urosły mi ślicznie ....Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie babeczki wyszły ...urosły mi ślicznie ....Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń