Wytrawna tarta zwana również quiche, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to doskonały pomysł na obiad jak również kolację. Tartę taką można przyrządzać w wersji wegetariańskiej jak również mięsnej. Można ją jeść na ciepło i oczywiście zimno. Quiche to niezwykle uniwersalne danie o świetnym smaku. Tarta tego typu błyskawicznie znika z naszego stołu. Dziś mini tarty z boczkiem, pieczarkami i jajkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego tak często używam go w kuchni. Świetnie nadaję się on do dań wytrawnych jak również i słodkich :)
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
- Formę do tary smarujemy masłem
- Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
- Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta".
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i pieczemy 15 minut.
Składniki wypełnienia:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 170 g boczku pokrojonego w cieniutkie plastry
- 6 jajek (2 do masy i 4 do wybicia)
- 5 łyżek śmietany
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- tymianek, sól, pieprz
- 5 dużych pieczarek
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy a na nim podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Boczek podsmażamy aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki i paprykę, które zostały wcześniej pokrojone.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy
- Przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane mini tarty. Na to wybijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.
„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”
świetny pomysł, na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńKiedy mnie zapraszasz na takie pyszne danie?
OdpowiedzUsuńKiedy tylko chcesz :)
UsuńWspaniałe mini tarty :) ! I jeszcze to jajko <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie poluję na takie foremki :) pysznie te Twoje tarty się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, chętnie przetestuję taką propozycję ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, smakowity :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńJak można nie kochać tart???
OdpowiedzUsuńhttp://tastyvariations.blogspot.com/
Fajny pomysł :)) mam foremki, chętnie takie zrobię :))
OdpowiedzUsuńTarty prezentują się bardzo apetycznie, muszę niebawem wypróbować Twój przepis. Wydaje mi się, że mamy podobne kokilki do zapiekania, rozpoznaję te ceramiczne foremki po ich charakterystycznym, lekko pofalowanym kształcie. W mojej kuchni świetnie sprawdzają się tego typu gadżety, wolę te ceramiczne foremki znacznie bardziej od sylikonowych wersji, które szybko się odkształcają i pękają.
OdpowiedzUsuń