niedziela, 1 czerwca 2014

Mini tarty z boczkiem, jajkiem, pieczarkami i olejem rzepakowym

Wytrawna tarta zwana również quiche, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to doskonały pomysł na obiad jak również kolację. Tartę taką można przyrządzać w wersji wegetariańskiej jak również mięsnej. Można ją jeść na ciepło i oczywiście zimno. Quiche to niezwykle uniwersalne danie o świetnym smaku. Tarta tego typu błyskawicznie znika z naszego stołu. Dziś mini tarty z boczkiem, pieczarkami i jajkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego tak często używam go w kuchni. Świetnie nadaję się on do dań wytrawnych jak również i słodkich :)

     Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
    Wykonanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy. 
  2.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
  3.  Formę do tary smarujemy masłem 
  4.  Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
  5. Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta".
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i pieczemy 15 minut. 


     Składniki wypełnienia:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 170 g boczku pokrojonego w cieniutkie plastry
  • 6 jajek (2 do masy i 4 do wybicia)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • tymianek, sól, pieprz
  • 5 dużych pieczarek

    Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy a na nim podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Boczek podsmażamy aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki i paprykę, które zostały wcześniej  pokrojone. 
  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy 
  3. Przygotowaną masę wykładamy na wcześniej  przygotowane mini tarty. Na to wybijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. 
Smacznego :)




„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”

11 komentarzy:

  1. świetny pomysł, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy mnie zapraszasz na takie pyszne danie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe mini tarty :) ! I jeszcze to jajko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja właśnie poluję na takie foremki :) pysznie te Twoje tarty się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, chętnie przetestuję taką propozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak można nie kochać tart???
    http://tastyvariations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł :)) mam foremki, chętnie takie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń