niedziela, 1 czerwca 2014

Mini tarty z boczkiem, jajkiem, pieczarkami i olejem rzepakowym

Wytrawna tarta zwana również quiche, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to doskonały pomysł na obiad jak również kolację. Tartę taką można przyrządzać w wersji wegetariańskiej jak również mięsnej. Można ją jeść na ciepło i oczywiście zimno. Quiche to niezwykle uniwersalne danie o świetnym smaku. Tarta tego typu błyskawicznie znika z naszego stołu. Dziś mini tarty z boczkiem, pieczarkami i jajkiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego tak często używam go w kuchni. Świetnie nadaję się on do dań wytrawnych jak również i słodkich :)

     Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
    Wykonanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy. 
  2.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
  3.  Formę do tary smarujemy masłem 
  4.  Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
  5. Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta".
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i pieczemy 15 minut. 


     Składniki wypełnienia:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 170 g boczku pokrojonego w cieniutkie plastry
  • 6 jajek (2 do masy i 4 do wybicia)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • tymianek, sól, pieprz
  • 5 dużych pieczarek

    Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy a na nim podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Boczek podsmażamy aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki i paprykę, które zostały wcześniej  pokrojone. 
  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy 
  3. Przygotowaną masę wykładamy na wcześniej  przygotowane mini tarty. Na to wybijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. 
Smacznego :)




„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”

12 komentarzy:

  1. świetny pomysł, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy mnie zapraszasz na takie pyszne danie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe mini tarty :) ! I jeszcze to jajko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja właśnie poluję na takie foremki :) pysznie te Twoje tarty się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, chętnie przetestuję taką propozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak można nie kochać tart???
    http://tastyvariations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł :)) mam foremki, chętnie takie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarty prezentują się bardzo apetycznie, muszę niebawem wypróbować Twój przepis. Wydaje mi się, że mamy podobne kokilki do zapiekania, rozpoznaję te ceramiczne foremki po ich charakterystycznym, lekko pofalowanym kształcie. W mojej kuchni świetnie sprawdzają się tego typu gadżety, wolę te ceramiczne foremki znacznie bardziej od sylikonowych wersji, które szybko się odkształcają i pękają.

    OdpowiedzUsuń