Składniki:
- 2 kg truskawek
- sok z 2 cytryn
- 2 kg cukru
- laska wanilii
Wykonanie:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i wkładamy do garnka z grubym dnem. Do truskawek wciskamy sok z cytryny wraz z pestkami, pod koniec gotowania wypłyną na powierzchnię i będzie można je bez problemu wyjąć, a pektyna, która jest w nich pozwoli dżemowi lepiej stężeć.
- Garnek stawiamy na palniku i gotujemy przez 10 - 15 min, ciągle mieszając, aż truskawki puszczą dużą ilość soku.
- Następnie do truskawek dodajemy cukier i wanilie (osobno ziarenka i laskę). Gotujemy energicznie mieszając przez ok. 40 min, następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy, aż do zniknięcia pany która znajduje się na wierzchu dżemu, usuwamy pestki z cytryny i wygotowaną laskę wanilii.
- Dżem rozlewamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików, które mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
- Można również pasteryzować słoiki – wstawiamy napełnione i mocno zakręcone słoiki do zimnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 120 stopni i pasteryzujemy około 20 minut od momentu nagrzania piekarnika. Zostawiamy słoiki w otwartym piekarniku, aż całkiem wystygną.Taki sposób pasteryzacji znalazłam na stronie Kwestia smaku.
Smacznego :)
będzie co wcinać w zimie:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńTaki domowy, szczególnie w zimę najlepszy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńRobiłam z babcią w weekend bardzo pyszny i domowy .
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
uwielbiam taki świeżo przygotowany dżemik, dla mnie najsmaczniejszy mmm
OdpowiedzUsuńNajlepszy to ten domowy :)
OdpowiedzUsuńWłasny dżem to jest to! :)
OdpowiedzUsuńPyszny :) też muszę jakis zrobić póki są truskawki :))
OdpowiedzUsuńZ chęcią przygarnę jeden taki pyszny słoiczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńDomowy najlepszy, też już robiłam w tym roku :)
OdpowiedzUsuńDżem z truskawek i to z dodatkiem wanilii to jeden z moich ulubionych dżemów :-)
OdpowiedzUsuń