Korzystając z sezonowych produktów dzisiaj zapraszam na obiad z młodą kapustą w roli głównej. Idealna jako dodatek do młodych ziemniaków, kotleta lub sznycli, smaczna również sama np. z pieczywem. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- sól i pieprz
- kilka listków laurowych
- ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 kostka bulionu na żeberkach
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 140 g wędzonego boczku
- 140 g kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- pęczek koperku
- Kapustę kroimy na ćwiartki następnie płuczemy i siekamy na półcentymetrowe paski. Do dużego garnka wlewamy wodę w której rozpuszczamy cukier i kostkę bulionową. Pokrojoną kapustę wkładamy do wywaru doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy przez około 15-20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać. Pod koniec dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbasę które po wysmażony wrzucamy do garnka z kapustą.
- Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę jeżeli z boczku nie wytopiło się wystarczająco dużo tłuszczu można dodać 2 łyżki masła. Do wysmażonej cebuli dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę. Stopniowo wlewamy wywar z kapusty mieszamy aż mąka się rozpuści. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą, dodajemy koncentratu pomidorowego Pudliszki, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego :)
Sezonowo i pysznie :)) uwielbiam młodą kapustę...ach zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na kapustę, ja się muszę przyznać, że nie miałam jeszcze czasu zrobić obiadu z młodej kapusty:P
OdpowiedzUsuńCzęsto gotuję takie zupy na żeberkach, Twoja pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę ;)
OdpowiedzUsuńMoje klimaty - z wielką ochotą zjadłabym taka kapustkę!
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką kapustę! szczególnie uwielbiam młodą duszoną :)
OdpowiedzUsuń