poniedziałek, 23 czerwca 2014

Młoda kapusta/ Pudliszki pomidorowe inspiracje - mięso/


Korzystając z sezonowych produktów dzisiaj zapraszam 
na obiad  z młodą kapustą w roli głównej. Idealna jako dodatek do młodych ziemniaków, kotleta lub sznycli, smaczna również sama np. z pieczywem. Prosta i szybka w przygotowaniu. 


    Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • sól i pieprz
  • kilka listków laurowych
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 kostka bulionu na żeberkach 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 140 g wędzonego boczku
  • 140 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 cebule
  • pęczek koperku



    Wykonanie:


  1. Kapustę kroimy na ćwiartki następnie płuczemy i siekamy na półcentymetrowe paski. Do dużego garnka wlewamy wodę w której rozpuszczamy cukier i kostkę bulionową. Pokrojoną kapustę wkładamy do wywaru doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy przez około 15-20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać. Pod koniec dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbasę które po wysmażony wrzucamy do garnka z kapustą.
  3. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę jeżeli z boczku nie wytopiło się wystarczająco dużo tłuszczu można dodać 2 łyżki masła. Do wysmażonej cebuli dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę. Stopniowo wlewamy wywar z kapusty mieszamy aż mąka się rozpuści. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą, dodajemy koncentratu pomidorowego Pudliszki, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  4. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego :)




Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

6 komentarzy:

  1. Sezonowo i pysznie :)) uwielbiam młodą kapustę...ach zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na kapustę, ja się muszę przyznać, że nie miałam jeszcze czasu zrobić obiadu z młodej kapusty:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Często gotuję takie zupy na żeberkach, Twoja pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje klimaty - z wielką ochotą zjadłabym taka kapustkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym taką kapustę! szczególnie uwielbiam młodą duszoną :)

    OdpowiedzUsuń