wtorek, 3 czerwca 2014

Łosoś norweski grillowany z brzoskwinią



Dziś propozycja na coś z grilla. Łosoś norweski grillowany z brzoskwinią i nektarynką w cytrynowej marynacie. Na naszym grillu podbił serca osób, które za rybami nie przepadają Ciekawa jestem jak będzie u was :)


     Składniki dla 4 osób:

  • 4 dzwonki z łososia norweskiego
  • 2 brzoskwinie
  • 2 nektarynki
  • 1 cytryna ( skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny)
  • 150 g mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koperku

    Wykonanie:
  1. Skórkę z cytryny ścieramy a sok wyciskamy do miski. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, szczyptę soli, koperek, oliwę i pieprz
  2. Rybę myjemy, osuszamy a następnie smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok 1 h. 
  3. Brzoskwinie i nektarynki myjemy i kroimy na 8 części. Cztery duże kawałki folii aluminiowej smarujemy masłem. Na folię wykładamy rybę oraz cząstki brzoskwini i nektarynki przeplatając je serem mozzarella całość sypiemy posiekanymi orzechami.
  4. Dzwonki  zawijamy w folię aluminiową, tak aby nad warstwą sera było wolne miejsce. Układamy na ruszcie i pieczemy około 40 minut.
Smacznego :)



Grilluj z łososiem norweskim!

5 komentarzy:

  1. ryby z brzoskwinią nie jadłam, ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam takie połączenia, a jest bardzo intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące połączenie, łososia uwielbiam, danie świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wygląda ten łosoś :)

    OdpowiedzUsuń