Dziś propozycja na coś z grilla. Łosoś norweski grillowany z brzoskwinią i nektarynką w cytrynowej marynacie. Na naszym grillu podbił serca osób, które za rybami nie przepadają Ciekawa jestem jak będzie u was :)
Składniki dla 4 osób:
- 4 dzwonki z łososia norweskiego
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 cytryna ( skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny)
- 150 g mozzarelli
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka koperku
Wykonanie:
- Skórkę z cytryny ścieramy a sok wyciskamy do miski. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, szczyptę soli, koperek, oliwę i pieprz
- Rybę myjemy, osuszamy a następnie smarujemy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok 1 h.
- Brzoskwinie i nektarynki myjemy i kroimy na 8 części. Cztery duże kawałki folii aluminiowej smarujemy masłem. Na folię wykładamy rybę oraz cząstki brzoskwini i nektarynki przeplatając je serem mozzarella całość sypiemy posiekanymi orzechami.
- Dzwonki zawijamy w folię aluminiową, tak aby nad warstwą sera było wolne miejsce. Układamy na ruszcie i pieczemy około 40 minut.
Smacznego :)
Pięknie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńryby z brzoskwinią nie jadłam, ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takie połączenia, a jest bardzo intrygujące :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie, łososia uwielbiam, danie świetne :)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda ten łosoś :)
OdpowiedzUsuń