Dziś na blogu słynne na całym świecie żeberka w sosie barbecue (w skrócie sos BBQ ). Sos ten łączy w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki. U mnie z wyjątkowym dodatkiem, wędzonej śliwki szydłowskiej. Śliwka ta pochodzi z gminy Szydłów w województwie Świętokrzyskim. Została ona poddano procesowi jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem oraz gorącym powietrzem dlatego charakteryzują się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i ma bardzo intensywny, specyficzny smak i zapach wędzenia. Skórka śliwek jest silnie pomarszczona, ale błyszcząca. Żeberka z jej dodatkiem świetnie nadają się na spotkanie z przyjaciółmi jak i na wieczorną imprezę bądź danie główne. Może wydają wam się trochę skomplikowane do przygotowania, ale to oczywiście nieprawda. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, włączyć piekarnik i gotowe :)
Składniki:
- Składniki marynaty (czosnek, musztarda, ketchup, chili, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet winny, cukier i śliwki które wcześniej drobno kroimy) dokładnie mieszamy. Żeberka kroimy w paski i wkładamy do przygotowanej marynaty. Marynujemy kilka godzin najlepiej całą noc.
- Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy przez ok 2 h od momentu wstawienia, aż żeberka zmiękną i zarumienią się. W trakcie pieczenia co 30 min podlewamy marynatą w której żeberka się pieką.
Smacznego:)
Przepis ten bierze udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku"
bardzo chętnie spróbowałabym takiego rarytasu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) te śliwki szydłowskie szczególnie mnie kuszą..... mniam :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!
OdpowiedzUsuńOj, jak bym teraz zjadła takie żeberka...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie dobrałaś składniki, właśnie jestem po kolacji, a już zrobiłam sie głodna :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie i ładny kolor mają
OdpowiedzUsuń