piątek, 27 czerwca 2014

Żeberka BBQ


Dziś na blogu słynne na całym świecie żeberka w sosie barbecue (w skrócie sos BBQ ). Sos ten łączy w sobie kwaśne, słodkie i pikantne składniki. U mnie z wyjątkowym dodatkiem, wędzonej śliwki szydłowskiej. Śliwka ta pochodzi z gminy Szydłów w województwie Świętokrzyskim. Została ona poddano procesowi jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem oraz gorącym powietrzem dlatego charakteryzują się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i ma bardzo intensywny, specyficzny smak i zapach wędzenia. Skórka śliwek jest silnie pomarszczona, ale błyszcząca.  Żeberka z jej dodatkiem świetnie nadają się na spotkanie z przyjaciółmi jak i na wieczorną imprezę bądź danie główne. Może wydają wam się trochę skomplikowane do przygotowania, ale to oczywiście nieprawda. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, włączyć piekarnik i gotowe :)


    Składniki:
  • 2 kg żeberek 
  • 250 g śliwki szydłowskiej
  • 1 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki sosu Worcestershire 
  • 1/2 szklanki sosu sojowego 
  • 1/2 szklanki octu winnego  
  • 1 łyżka przyprawy chilli 
  • 1 szklanka ketchupu 
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 4 ząbki posiekanego czosnku 



   Wykonanie: 

  1. Składniki marynaty (czosnek, musztarda, ketchup, chili, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet winny, cukier i śliwki które wcześniej drobno kroimy) dokładnie mieszamy. Żeberka kroimy w paski i wkładamy do przygotowanej marynaty. Marynujemy kilka godzin najlepiej całą noc.
  2. Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy przez  ok 2 h od momentu wstawienia, aż żeberka zmiękną  i zarumienią się. W trakcie pieczenia co 30 min podlewamy marynatą w której żeberka się pieką.

        Smacznego:)



Przepis ten bierze udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku"


6 komentarzy:

  1. bardzo chętnie spróbowałabym takiego rarytasu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) te śliwki szydłowskie szczególnie mnie kuszą..... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak bym teraz zjadła takie żeberka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie dobrałaś składniki, właśnie jestem po kolacji, a już zrobiłam sie głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie i ładny kolor mają

    OdpowiedzUsuń