Kolejna propozycja na grilla z łososiem norweskim w roli głównej. Dziś grillujemy łososia w szynce prosciutto z mozzarellą i oliwkami. Dzięki takiemu połączeniu można odkryć całkiem nowy smak tej ryby. Świetnie nadaje jako przekąska na ciepło jak również na zimno smakuje wybornie.
Składniki dla 4 osób:
- 8 pasków surowego fileta z łososia
- 8 plastrów szynki prosciutto
- 100 g zielonych oliwek
- 8 plastrów sera mozzarella
- 8 gałązek cienkiego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- Filet z łososia kroimy na 12-15 cm paski o szerokości około 3 cm które kropimy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy oliwą i doprawimy pieprzem. Kroimy oliwki na dosyć drobne kawałki.
- Na łososia kładziemy ser mozzarella, oliwki i zaczynamy zawijanie. Aby nasze roladki się nie rozpadła wzmacniamy ją dwoma wykałaczkami. Robimy to delikatnie, żeby nie rozerwać szynki.
- Zawinięte roladki łososia rozkładamy na tacce i kładziemy na rozgrzanego grilla na około 10 minut przewracając je kilkukrotnie. Kiedy łosoś jest już gotowy wyjmujemy wykałaczki, obwiązujemy gałązką cienkiego szczypiorku
Smacznego :)
Szalejesz z łososiem, coraz pyszniejsze te Twoje propozycje:)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada i bardzo wykwintnie, piękne zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takiego łososia:) na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie:d
OdpowiedzUsuńZachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/
OdpowiedzUsuńBoski ten łosoś!
OdpowiedzUsuńapetycznie to wygląda i ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny jest Twój łosoś:-)
OdpowiedzUsuń