czwartek, 5 czerwca 2014

Łosoś grillowany w szynce prosciutto z mozzarella i oliwkami


Kolejna propozycja na grilla z łososiem norweskim w roli głównej. Dziś grillujemy łososia w szynce prosciutto z mozzarellą i oliwkami. Dzięki takiemu połączeniu można odkryć całkiem nowy smak tej ryby. Świetnie nadaje jako przekąska na ciepło jak również na zimno smakuje wybornie.

    Składniki dla 4 osób:


  • 8 pasków surowego fileta z łososia 
  • 8 plastrów szynki prosciutto
  • 100 g zielonych oliwek
  • 8 plastrów sera mozzarella
  • 8 gałązek cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
    Wykonanie:

  1. Filet z łososia kroimy na 12-15 cm paski o szerokości około 3 cm które  kropimy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy oliwą i doprawimy pieprzem.  Kroimy oliwki na dosyć drobne kawałki. 
  2. Na łososia kładziemy ser mozzarella, oliwki  i zaczynamy zawijanie. Aby nasze roladki się nie rozpadła wzmacniamy ją dwoma wykałaczkami. Robimy to delikatnie, żeby nie rozerwać szynki.
  3. Zawinięte roladki łososia rozkładamy na tacce i kładziemy na rozgrzanego grilla na około 10 minut przewracając je kilkukrotnie. Kiedy łosoś jest już gotowy wyjmujemy wykałaczki, obwiązujemy gałązką cienkiego szczypiorku

Smacznego :)







Grilluj z łososiem norweskim!

7 komentarzy:

  1. Szalejesz z łososiem, coraz pyszniejsze te Twoje propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada i bardzo wykwintnie, piękne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadła takiego łososia:) na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie to wygląda i ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny jest Twój łosoś:-)

    OdpowiedzUsuń