czwartek, 31 lipca 2014

Grillowany szaszłyk z mięsa mielonego

Pikantne i mocno aromatyczne z dodatkiem szpinaku to maja propozycja na grillowane szaszłyki. Podawany z letnią sałatką to idealny obiad dla nie jednego głodomora :).


     Składniki: 

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę 
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 liści świeżego szpinaku 
  • 1/2  łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2  łyżeczki kolendry
  • 1/2  łyżeczki imbiry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej 
     Wykonanie:
  1. Czosnek, cebule, szpinak drobno siekamy dodajemy mięso i wszystkie pozostałe składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i formujemy odpowiedni kształt.
  3. Smażymy na grillu z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru. 
Smacznego :)

16 komentarzy: