wtorek, 29 lipca 2014

Czekoladowo wiśnowa lawa

Molten lava cakes to deser słynny na całym świecie, lekkie i delikatne babeczki z płynnym czekoladowym wnętrzem. U mnie przepis trochę zmodyfikowany bo z dodatkiem wiśni. Prawdziwy raj dla wszystkich smakoszy czekolady. Deser banalnie prosty w wykonaniu :).




     Składniki na 6 kokilek:


  • 75 g wiśni nadwiślanki
  • 25 g śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • 70 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 56 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 140 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody

     Wykonanie 
  1. Miksujemy wiśnie następnie przecedzamy je przez gęste sitko, aby otrzymać gładką masę.
  2. Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i zmiksowane wiśnie. Powstałą masę przelewamy do foremek na kostki lodu, napełniając je tylko do połowy. Foremkę wstawiamy do zamrażalnika na 1 h. 
  3. Przygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je dokładnie masłem, oprószamy delikatnie kakaem.
  4. Masło i czekoladę wkładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, by składniki się roztopiły. Masę czekoladową odnosawiamy do lekkiego wystygnięcia (ma być ciepła). Masę przelewamy do większego naczynia. Dodajemy  przesianą mąkę i cukier, miksujemy do połączenia. Kolejne składniki to jajka i żółtka, ekstrakt, wodę i znów miksujemy.
  5. Gotową masę czekoladową równo rozdzielamy  pomiędzy kokilki do środka każdej z nich wciskamy kostkę zamrożonych wiśni. Kostka musi być w całości  przykryta ciastem.
  6. Pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorący deser wyjmujemy z piekarnika, nożem lekko oddzielamy od naczynia, po czym przekładamy na talerz.
Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Ten deser wygląda obłędnie, ale jakoś nie mogłam się przekonać do zrobienia go, bo zawsze bałam się, że nie wyjdzie... Ale chyba nie będę w stanie dłużej się opierać :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest banalnie prosty tylko trzeba wyczuć piekarnik :)

      Usuń
  2. Obłędna ! To mój ukochany deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda tak, że mam ochotę ją wyjeść z monitora ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się bardzo trudny, ale może w końcu podejmę wyzwanie. Marzy mi się taka lawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten deser, a w Twojej wersji z wiśniami uwielbiam go jeszcze bardziej :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekoladowa lawa to jedno z najbardziej obrzydliwie pysznych deserów jakie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda nieziemsko. Już wyobrażam sobie smak tego pysznego deseru. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędny deser! Jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego deseru jkeszcze nie robiłam, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smaczny, chętnie zjadłabym choć odrobinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marta Marczyńska24 marca 2020 21:28

    Ciasto lawa to wyjątkowy smakołyk. Sama nigdy go nie przyrządzałam ale chętnie spróbuję swoich sił. Bardzo lubię ciasta czekoladowe i często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ bo jest tam garść świetnych porad dla wszystkich którzy są fanami czekoladowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń