Molten lava cakes to deser słynny na całym świecie, lekkie i delikatne babeczki z płynnym czekoladowym wnętrzem. U mnie przepis trochę zmodyfikowany bo z dodatkiem wiśni. Prawdziwy raj dla wszystkich smakoszy czekolady. Deser banalnie prosty w wykonaniu :).
Składniki na 6 kokilek:
- 75 g wiśni nadwiślanki
- 25 g śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady
- 70 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 56 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 140 g masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wody
Wykonanie
- Miksujemy wiśnie następnie przecedzamy je przez gęste sitko, aby otrzymać gładką masę.
- Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i zmiksowane wiśnie. Powstałą masę przelewamy do foremek na kostki lodu, napełniając je tylko do połowy. Foremkę wstawiamy do zamrażalnika na 1 h.
- Przygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je dokładnie masłem, oprószamy delikatnie kakaem.
- Masło i czekoladę wkładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, by składniki się roztopiły. Masę czekoladową odnosawiamy do lekkiego wystygnięcia (ma być ciepła). Masę przelewamy do większego naczynia. Dodajemy przesianą mąkę i cukier, miksujemy do połączenia. Kolejne składniki to jajka i żółtka, ekstrakt, wodę i znów miksujemy.
- Gotową masę czekoladową równo rozdzielamy pomiędzy kokilki do środka każdej z nich wciskamy kostkę zamrożonych wiśni. Kostka musi być w całości przykryta ciastem.
- Pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorący deser wyjmujemy z piekarnika, nożem lekko oddzielamy od naczynia, po czym przekładamy na talerz.
Ten deser wygląda obłędnie, ale jakoś nie mogłam się przekonać do zrobienia go, bo zawsze bałam się, że nie wyjdzie... Ale chyba nie będę w stanie dłużej się opierać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
jest banalnie prosty tylko trzeba wyczuć piekarnik :)
Usuńsuper apetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńObłędna ! To mój ukochany deser :)
OdpowiedzUsuńpiękna lawa, gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMmm, wygląda tak, że mam ochotę ją wyjeść z monitora ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo trudny, ale może w końcu podejmę wyzwanie. Marzy mi się taka lawa :)
OdpowiedzUsuńpolecam warto :)
UsuńUwielbiam ten deser, a w Twojej wersji z wiśniami uwielbiam go jeszcze bardziej :-D
OdpowiedzUsuńCzekoladowa lawa to jedno z najbardziej obrzydliwie pysznych deserów jakie lubię :D
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko. Już wyobrażam sobie smak tego pysznego deseru. Pychota :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser :)
OdpowiedzUsuńObłędny deser! Jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńtakiego deseru jkeszcze nie robiłam, fajny pomysł
OdpowiedzUsuńpolecam jest naprawdę pyszny :)
UsuńNa pewno smaczny, chętnie zjadłabym choć odrobinkę :)
OdpowiedzUsuńCiasto lawa to wyjątkowy smakołyk. Sama nigdy go nie przyrządzałam ale chętnie spróbuję swoich sił. Bardzo lubię ciasta czekoladowe i często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ bo jest tam garść świetnych porad dla wszystkich którzy są fanami czekoladowych wypieków.
OdpowiedzUsuń