niedziela, 24 sierpnia 2014

Syrop miętowy

Syrop z mięty doskonale komponujący się z wodą gazowaną, herbatą i z oczywiście z moim ulubionym drinkiem mojito (mohito), doskonały też do kawy, lodów i innych deserów. 


     Składniki:

  • 30 gałązek świeżej mięty,
  • 1/2 kg cukru
  • łyżka kwasku cytrynowego
  • 2 litry wody 

    Wykonanie:
  1. Mięte dokładnie myjemy. Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącej wody dodajemy całe gałązki mięty. Przykrywamy, odstawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. 
  2. Po tym czasie usuwamy gałązki mięty, powstały syrop przecedzamy i zagotowujemy. Jeszcze gorący rozlewamy do butelek, dokładnie zakręcamy. 
Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Karolino sok jest rewelacyjny. W mojej piwnicy stoi kilka słoiczków już zrobionych. Mi bardzo smakuje :-) można go wykorzystać na wiele sposobów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł, bo taki syrop ma wiele zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie twój syrop, ja mam w ogródku nadmiar melisy, może zrobię z niej syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny syrop, Ty to masz pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mojito z taki syropem musi być idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny i domowy! A ja wciąż ze swoim sokiem w lesie ;/

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem kiedyś podobny, był fantastyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli tylko moja mięta zdąży jeszcze przed mrozami odrosnąć to też taki sobie zrobię, bo brzmi świetnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonale się sprawdza z zimną woda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oooo ktoś mnie ostatnio zapytał jak zrobić taki syrop :) Do końca nie wiedziałam, teraz śmiało mogę podesłać ten wpis no i oczywiście mogę go wreszcie zrobić :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, wow, super! Do tej pory używałam gotowca, ale domowej roboty z pewnością jest i zdrowszy i bardziej aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis, akurat mam nadmiar mięty - będzie więc taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, akurat mam nadmiar mięty - będzie więc taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa propozycja, nigdy takiego nie robiłam, ale przydałby się taki zapasik!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń