środa, 17 września 2014

Syrop z aronii z jagodami

Kolejna propozycja na zimowe zapasy:). Tym razem przedstawiam wam trochę niedoceniany owoc jakim jest aronia. Owoce aronii mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dzięki dużej dawce witamin i związków roślinnych pomagając bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi. Moja propozycja to aroniowo - jagodowy smak, intensywny kolor oraz naturalna duża dawka witamin. 



   

     Składniki:
  • 1/2 kg owoców aronii
  • 1/2 kg  jagód
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • cukier waniliowy

    Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i dusimy, aż puszczą sok ok . 30 min. Odcedzamy przez drobne sitko.
  2. Powstały sok gotujemy z cukrami i sokiem z cytryny, aż zgęstnieje. 
  3. Sok zlewamy do butelek i dokładnie zakręcamy 

Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. A u mnie właśnie się robi nalewka z aronii, samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :) myślisz, że się nadaje do polewy na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne dzięki połączeniu z jagodami do ciasta będzie idealny :)

      Usuń
  3. Rewelacja, chętnie przygarnęłabym buteleczkę tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki syrop to prawdziwy skarb na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. propozycja bardzo zdrowa, ale zastąpmy cukier czymś słodkim ale nie cukrem - aronia ma bardzo dużo antyoksydantów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis na teraz, nie lubię smaku aronii, ale przecież można z czymś ją połączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zimą się przyda :) fajne połączenie z jagodami.....chętnie bym skradła taką buteleczkę na skosztowanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ wielka szkoda, że nie mam skąd wziąć aronii. Taki syrop byłby idealny na zimę <3

    OdpowiedzUsuń