środa, 10 grudnia 2014

Ekspresowe pierniczki

Bardzo proste w przygotowaniu, miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.  Najlepsze są te z dodatkiem lukru.



     Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny Palma w złotym opakowaniu firmy Bielmar wcześniej roztopionej i wystudzonej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miodu 

    Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, a następnie wyrabiamy mikserem  dosyć kleiste ciasto. 
  2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm, podsypujemy je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  3. Z ciasta wykrawamy różne kształty pierniczków. Ja zrobiłam tylko pierniczki w kształcie gwiazdek, które za pomocą lukru królewskiego przykleiłam do wcześniej przegotowanego stożka. Gotowe pierniczki układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)


Ciasta czy ciasteczka?

5 komentarzy:

  1. Super pierniczki :-) a choineczka rewelacyjna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pierniczki, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, a z czego ten stożek zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernikowa choinka? Jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne musiały być :) A choinka wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń