środa, 10 grudnia 2014

Karp w sosie piernikowo-czekoladowym

Przekazywane z pokolenia na pokolenie domowe zwyczaje kulinarne najsilniej ujawniają się podczas wieczerzy wigilijnej. I chodź zawsze muszą być ryby to dzisiaj przedstawiam Wam ich nową odsłonę. Słodką odsłonę :) 






       Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • karp ok 1 - 1,5 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 liść laurowy 
  • 1/2 papryczki chili
     Składniki na sos
  • 2 łyżki masła
  • 30 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki miodu
  • 5 pierniczków z przepisu który znajduje się tutaj  
  • 1 garść płatków migdałowych
  • cytryna 
  • sól

Wykonanie:

  1. Z obranych warzyw gotujemy 1 l wywaru, kiedy się chwilę pogotuje, wkładamy wcześniej obraną, wymytą i pokrojoną rybę. Do wywaru dodajemy sól, liść laurowy oraz szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok 45 minut.
  2. Masło rozpuszczamy z miodem i czekoladą, dodajemy bardzo drobno pokruszone pierniki. Dodajemy 2 szklanki   wywaru z ryby dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
  3. Na suchej patelni prażymy migdały, które dodajemy do sosu, przyprawiamy sokiem z cytryny i solą. 
  4. Gotowym sosem polewamy rybę       

  Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe i pomysłowe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący przepis, lubię karpia, nawet bardzo, ale nie jadłam go nigdy tak podanego :)

    OdpowiedzUsuń