sobota, 10 stycznia 2015

Domowe Tacos


Musicie spróbować pysznego, chrupiącego tacos, a właściwie domowej wariacji na temat tego meksykańskiego dania. Tradycyjnie podaje się je z kukurydzianą tortillą powstałą ze specjalnej mąki kukurydzianej, która nazywa się Masa Harina, a podstawowym dodatkiem jest mielona wołowina, cebula, czosnek i czerwona fasola.





Tortille


      Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
     Wykonanie:
  1. Z obu rodzajów mąki, soli, wody i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki.
  2. P tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość naleśnika i wycinam kółka o średnicy około 15 cm.
  3. Na średnio rozgrzaną, suchą patelnie kładziemy wycięte kółka. Smażymy z każdej strony po kilka minut. 
         Składniki sos czosnkowy:
  •   3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
     Wykonanie:
       Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem


     Składniki sos pomidorowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • sól, pieprz
     Wykonanie:

    Jogurt mieszamy z majonezem i koncentratem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


 Składniki na guacamole
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól

     Wykonanie:

     Awokado obieramy i ugniatamy widelcem dodajemy cytrynę i sól dokładnie mieszamy.


     Składniki Tacos:
  • 12 małych tortilli wykonanych z przepisu wyżej 
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 3 łyżek oliwy
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 2 pomidory
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • sos czosnkowy wykonanych z przepisu wyżej 
  • sos pomidorowy wykonanych z przepisu wyżej 
  • guacamole
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki tymianku 
  • kilka liści kolendry do posypania 

    Wykonanie:
  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w cienkie paski, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
  2. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka, mieszając dodać mieszankę meksykańską i smażyć jeszcze ok 5 min.
  3. Kapustę siekamy posypujemy solą, pomidora  i ser kroimy w drobną kostkę.
  4. Tortille podgrzewamy na czystej patelni, składamy na pół od wewnętrznej strony smarujemy sosem czosnkowym i pomidorowym, nakładamy posiekaną kapustę, farsz z kurczaka i mieszankę meksykańską, pomidory, ser żółty, guacamole a wszystko posypujemy listkami kolendry
Smacznego :)

10 komentarzy: