czwartek, 18 lutego 2016

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie








      Składniki:
  • 6 dużych pomarańczy 
  • ok 3 szklanki cukru 
  • zimna woda 
  • 200 g gorzkiej czekolady

     Wykonanie:
  1. Pomarańcze dokładnie myjemy obieramy dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek usuwamy część białą zostawiając jej ok 1 mm. Tak przygotowane skórki kroimy w paseczki o szerokości około 5 mm, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Skórki wyławiamy łyżką cedzakową, wodę wylewamy.
  3. Skórki wkładamy z powrotem do garnka i zalewamy na nowo wodą, którą uprzednio ważymy. Skórki gotujemy do czasu aż zmiękną. Dodajemy tyle cukru ile ważyła woda, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  4. Gotujemy skórki przez minutę, po czym zostawiamy w wodzie na 24 godziny. Po tym czasie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut i zostawiamy w wodzie na następne 24 godziny. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy skórki przez 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy w niej skórki i pozostawiamy do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Skórki pomarańczowej nie lubię jakoś szczególnie, ale w połączeniu z czekoladą to juz inna bajka :D

    OdpowiedzUsuń