poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Królik w śmietanie z olejem rzepakowym




     Składniki
  • 1 tusza królika 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka posiekanego  świeżego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g marchewki
  • 150 g śmietany kremówki 30% 
  • koperek, natka pietruszki, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • mąka
  • 4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
       Wykonanie:
  1. Tuszę królika kroimy na 8 kawałków. Dokładnie je myjemy wkładamy do miski posypujemy 1 łyżką soli i zalewamy zimną wodą . Odstawiamy na 15 minut.
  2. Kawałki królika wyjmujemy z wody i dokładnie go osuszamy. Wodę wylewamy. Mięso doprawiamy pieprzem a następnie obtaczamy w  mące, strzepujemy jej nadmiar.  
  3. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze używam go w mojej kuchni. I tym razem nie mogło go zabraknąć. Olej rozgrzewam na dużej patelni, a na nim obsmażam kawałki królika bardzo dokładnie zaczynając od największych porcji. Po około 7 minut z każdej strony
  4. W dużym garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy kurkumę, sos sojowy tymianek i imbir mieszamy i wkładamy obsmażonego królika.
  5. Na patelnie na której smażyliśmy królika dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego następnie wkładamy rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę. Pozostawiamy aż cebula zeszkli się. Wlewamy 1 szklankę wody, pozostawiamy aż do zagotowania. Gotowe przelewamy do garnka z królikiem. Dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, przykrawamy  i gotujemy przez około 45 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.
  6. Dodajemy śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru i ewentualnie łyżeczką mąki. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i ewentualnie świeży tymianek. 
  7. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź z dowolnym pieczywem 
Smacznego :)




 4 PORCJE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz