- 1 tusza królika
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1/3 łyżeczki imbiru
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 500 g marchewki
 - 150 g śmietany kremówki 30%
 - koperek, natka pietruszki,
 - 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
 - mąka
 - 4 szklanki wody
 - sól
 - pieprz
 
- Tuszę królika kroimy na 8 kawałków. Dokładnie je myjemy wkładamy do miski posypujemy 1 łyżką soli i zalewamy zimną wodą . Odstawiamy na 15 minut.
 - Kawałki królika wyjmujemy z wody i dokładnie go osuszamy. Wodę wylewamy. Mięso doprawiamy pieprzem a następnie obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar.
 - Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zawsze używam go w mojej kuchni. I tym razem nie mogło go zabraknąć. Olej rozgrzewam na dużej patelni, a na nim obsmażam kawałki królika bardzo dokładnie zaczynając od największych porcji. Po około 7 minut z każdej strony
 - W dużym garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Dodajemy kurkumę, sos sojowy tymianek i imbir mieszamy i wkładamy obsmażonego królika.
 - Na patelnie na której smażyliśmy królika dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego następnie wkładamy rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę. Pozostawiamy aż cebula zeszkli się. Wlewamy 1 szklankę wody, pozostawiamy aż do zagotowania. Gotowe przelewamy do garnka z królikiem. Dodajemy obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, przykrawamy i gotujemy przez około 45 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.
 - Dodajemy śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru i ewentualnie łyżeczką mąki. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i ewentualnie świeży tymianek.
 - Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź z dowolnym pieczywem
 
Smacznego :)




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz