niedziela, 24 kwietnia 2016

Pijana pomidorowa


      

      Składniki:
  • ćwiartka kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • kawałeczek pora 
  • plasterek selera 
  • 1 puszka Pomidorów Łowicza 
  • 200 ml śmietany 
  • ok. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz 
  • szczypta zmielonego pieprzu 
  • 6 łyżeczek masła 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w kostkę 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki whisky 
  • 1 łyżeczka bazylii 
     Wykonanie:
  1. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 30 minut. Następnie wylewamy wodę z kurczaka i uzupełniamy ją czystą wodą ok 2 litry. Solimy i doprowadzamy do wrzenia. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką wytrącone na powierzchni "szumowiny".Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 1/2 godziny. Dodajemy obraną i opłukaną włoszczyznę i gotujemy przez następne 30 minut.
  2. Na patelni roztapiamy masło dodajemy cebule i czosnek dusimy ma małym ogniu aż cebula zmięknie. Następnie dodajmy pomidory z puszki i bazylię. Dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut.
  3. Z rosołu wyjmujemy mięso, dodajemy składniki uduszone na patelni wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy przecier, pozostawiamy do zagotowania. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była kwaśna. 
  4. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę - aby uniknąć zważenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). 
  5. Dodajemy brązowy cukier, whisky, sól oraz pieprz do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. 
Smacznego :)



Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

5 komentarzy: