Składniki:
- 1 surowa pierś z gęsi bez skóry
 - grubo zmielony pieprz
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 plastry imbiru ok. 3 cm
 - 1 posiekana papryczka chilli
 - 1 cebula
 - płaska łyżeczka miodu
 - skórka otarta z 1/2 cytryny
 - 50ml białego wina
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżeczka estragonu
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - pęczek świeżej kolendry
 
Wykonanie:
- Na tarce ścieramy czosnek i imbir, dodajemy posiekaną cebulę i chilli następnie miód, skórką z cytryny, wino, sos sojowy, olej i estragon wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
 - Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy dokładnie w pieprzu, by całą ją pokrył. Obsmażmy na suchej, silnie rozgrzanej patelni z każdej strony, ale bardzo krótko tak aby pierś w środku pozostała jeszcze surowa.
 - Odstawiamy pierś do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy ją do marynaty na minimum 12 h. Ponownie obsmażamy na suchej silnie rozgrzanej patelni.
 - Podajemy pokrojone w cieniutkie plasterki, posypane świeżą kolendrą i oprószone grubo mielonym pieprzem.
 
Smacznego :)


Piękny jest ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Czysta poezja :D
OdpowiedzUsuń