Składniki:
- 2 szklanki suszonej ciecierzycy
 - 3 ząbki czosnku
 - ½ szklanki pasty sezamowej tahini
 - sok z 1 cytryny
 - 4 łyżki oliwy
 - 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
sól
szczypta słodkiej papryki, kuminu, pieprzu - do podania: świeże pieczywo
 
Wykonanie:
- Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Zostawiamy do namoczenia na noc.
 - Na drugi dzień odcedzamy ciecierzycę i ponownie zalewamy ją świeżą wodą. Gotujemy na małym ogniu, z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, aż będzie ona idealnie miękka. Usuwamy pianę, która pojawiła się podczas gotowania. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, zostawiając nieco wody (kilka łyżek), w której się gotowała.
 - Do misy miksera przekładamy ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy. Składniki miksujemy na gładką pastę. Im dłużej będziemy miksować tym hummus będzie bardziej kremowy. Sprawdzamy czy pasta ma odpowiednią gęstość, a w razie potrzeby dodajemy większą ilość wody i ponownie miksujemy.
 - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i papryka. Próbujemy hummus, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny albo pasty tahini. Możesz także dodać kumin.
 - Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, dekorujemy ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki. 
 
Smacznego :)



super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń