czwartek, 10 stycznia 2019

Sajgonki z piekarnika


Sajgonki „fit wersji” to moja ulubiona azjatycka przystawka. Nie smażę ich na głębokim oleju tylko piekę w piekarniku. Sajgonki możemy podawać w różnych wersjach, a tak naprawdę każdy z nas może je zrobić tak jak lubi, zmieniając tylko smak farszu.

   

     Składniki:
  • 1 opakowanie papieru ryżowego 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 4 liście kapusty pekińskiej (bez białego środka)
  • 1 średnia marchewka
  • cebula
  • garść grzybów Mung
  • 1 małe opakowanie makaronu chińskiego
  • 1 jajko
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • pieprz 

     Wykonanie:

  1. Liście kapusty i cebule kroimy drobno, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Grzyby Mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy, kroimy.
  2. Makaron chiński przygotowujemy wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu. 
  3. Mięso smażymy, a następnie doprawiamy Vegetą.  Pod koniec dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki. 
  4. Doprawiamy pieprzem oraz sosem sojowym na koniec wbijamy jajko. Dokładnie  mieszamy.
  5. Papier ryżowy namaczamy, zgodnie z instrukcją  znajdującą się na opakowaniu. Farsz zawijamy w papier ryżowy.
  6. Układamy na blaszce piekarnika smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oleju. 
  7. Pieczemy w temperaturze 180 przez ok 30 min
  8. Podajemy z sosem słodko – kwaśnym. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz