Sajgonki „fit wersji” to moja ulubiona azjatycka przystawka. Nie smażę ich na głębokim oleju tylko piekę w piekarniku. Sajgonki możemy podawać w różnych wersjach, a tak naprawdę każdy z nas może je zrobić tak jak lubi, zmieniając tylko smak farszu.
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 liście kapusty pekińskiej (bez białego środka)
- 1 średnia marchewka
- cebula
- garść grzybów Mung
- 1 małe opakowanie makaronu chińskiego
- 1 jajko
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka Vegety Natur
- pieprz

Wykonanie:
- Liście kapusty i cebule kroimy drobno, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Grzyby Mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy, kroimy.
- Makaron chiński przygotowujemy wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
- Mięso smażymy, a następnie doprawiamy Vegetą. Pod koniec dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki.
- Doprawiamy pieprzem oraz sosem sojowym na koniec wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy.
- Papier ryżowy namaczamy, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Farsz zawijamy w papier ryżowy.
- Układamy na blaszce piekarnika smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oleju.
- Pieczemy w temperaturze 180 przez ok 30 min
- Podajemy z sosem słodko – kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz