Nadziewana dynia piżmowa to pyszne i proste danie. Połączenie, które nie tylko nas nasyci ale również rozgrzeje, dostarczając jednocześnie wielu cennych składników jak również wartości odżywczych, nie obciążając naszego organizmu.
Składniki:
- 2 małe dynie piżmowe
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Papryczka chili (ilość wg uznania)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki rozmarynu
- garść suszonych grzybów
- garść świeżej żurawiny
- 1,5 torebki ryżu (ja użyłam czarnego ryżu jaśminowego)
- 1 łyżeczka Vegety Natur
- Sól, pieprz

Wykonanie:
- Grzyby siekamy drobno, wrzucamy je do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku. Odstawiamy.
- Dynie kroimy wzdłuż na połowę następnie usuwamy z niej pestki. Za pomocą łyżki stołowej wydrążamy jeszcze trochę miąższu ze środka, aby zrobić więcej miejsca na farsz. Uzyskany w ten sposób miąższ siekamy drobno z cebulą i czosnkiem. Miąższ, który pozostał w dyni nakłuwamy widelcem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Dynie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połowę smarujemy olejem kokosowym, sypiemy odrobiną soli i wkładamy po gałązce rozmarynu.
- Pieczemy przez 30 min do momentu aż pozostawiony miąższ będzie miękki.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy posiekany miąższ z dyni, cebulę, czosnek i papryczki chili. Chwilę smażymy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą i żurawinę. Dusimy aż woda odparuje. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.
- Upieczoną dynie wyciągamy z piekarnika. Usuwamy gałązki rozmarynu i napełniamy przygotowanym farszem. Wsadzamy z powrotem do piekarnika na ok 20 min.
Dynie podajemy na gorąco. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz