czwartek, 5 września 2013

Szpinakowe koszyczki

Szpinak i ciasto francuskie to idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a dla nas samych świetna przekąska. Wystarczy przygotować szpinak i kupić ciasto francuskie :).

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • świeże liście szpinaku ( w sezonie ) lub opakowanie szpinaku mrożonego
  • kawałek sera lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko (białko)




Wykonanie

  1. Szpinak myjemy i podsmażamy na oliwie. Jeśli jest mrożony to smażymy go do momentu odparowania wody
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę a ser kroimy na mniejsze kawałki wszystko dodajemy do szpinaku
  3. Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje. Dla nadania łagodniejszego smaku dodajemy łyżkę śmietany
  4. Doprawiam pieprzem. Ser jest słony dlatego do szpinaku nie dodaje soli
  5. Ciasto francuskie najpierw kroimy w pasy o szerokości ok 10 cm a później na małe kwadraty
  6. Szpinakowy farsz nakładamy na każdy z kwadracików. Zlepiamy każdy przeciwny róg ciasteczka ze sobą. Ciastka smarujemy białkiem wtedy ładnie będą się błyszczeć.
  7. Pieczemy około 15 - 20 minut w temp.220 stopni. 

4 komentarze: