Szpinak i ciasto francuskie to idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a dla nas samych świetna przekąska. Wystarczy przygotować szpinak i kupić ciasto francuskie :).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- świeże liście szpinaku ( w sezonie ) lub opakowanie szpinaku mrożonego
- kawałek sera lazur
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko (białko)
Wykonanie
- Szpinak myjemy i podsmażamy na oliwie. Jeśli jest mrożony to smażymy go do momentu odparowania wody
- Czosnek przeciskamy przez praskę a ser kroimy na mniejsze kawałki wszystko dodajemy do szpinaku
- Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje. Dla nadania łagodniejszego smaku dodajemy łyżkę śmietany
- Doprawiam pieprzem. Ser jest słony dlatego do szpinaku nie dodaje soli
- Ciasto francuskie najpierw kroimy w pasy o szerokości ok 10 cm a później na małe kwadraty
- Szpinakowy farsz nakładamy na każdy z kwadracików. Zlepiamy każdy przeciwny róg ciasteczka ze sobą. Ciastka smarujemy białkiem wtedy ładnie będą się błyszczeć.
- Pieczemy około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.
Mniam mniam ... nie ma to jak szpinak
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda....
Szybkie i smaczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie i szpinak... Niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńszpinak w takiej postaci jest cudowny :)
OdpowiedzUsuń