Szpinak i ciasto francuskie to idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a dla nas samych świetna przekąska. Wystarczy przygotować szpinak i kupić ciasto francuskie :).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - świeże liście szpinaku ( w sezonie ) lub opakowanie szpinaku mrożonego
 - kawałek sera lazur
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - pieprz
 - 1 łyżka śmietany 18%
 - 1 jajko (białko)
 
Wykonanie
- Szpinak myjemy i podsmażamy na oliwie. Jeśli jest mrożony to smażymy go do momentu odparowania wody
 - Czosnek przeciskamy przez praskę a ser kroimy na mniejsze kawałki wszystko dodajemy do szpinaku
 - Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje. Dla nadania łagodniejszego smaku dodajemy łyżkę śmietany
 - Doprawiam pieprzem. Ser jest słony dlatego do szpinaku nie dodaje soli
 - Ciasto francuskie najpierw kroimy w pasy o szerokości ok 10 cm a później na małe kwadraty
 - Szpinakowy farsz nakładamy na każdy z kwadracików. Zlepiamy każdy przeciwny róg ciasteczka ze sobą. Ciastka smarujemy białkiem wtedy ładnie będą się błyszczeć.
 - Pieczemy około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.
 


Mniam mniam ... nie ma to jak szpinak
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda....
Szybkie i smaczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie i szpinak... Niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńszpinak w takiej postaci jest cudowny :)
OdpowiedzUsuń